Στάλιν, Τσόρτσιλ και Ρούζβελτ σε άγαλμα 10 τόνων στην Κριμαία

  • Στάλιν, Τσόρτσιλ και Ρούζβελτ σε άγαλμα 10 τόνων στην Κριμαία
    Το μνημείο ζυγίζει 10 τόνους και είναι «αντίγραφο» της περίφημης φωτογραφίας των Στάλιν, Τσόρτσιλ και Ρούσβελτ (φωτ.: Itar-Tass)
  • Στάλιν, Τσόρτσιλ και Ρούζβελτ σε άγαλμα 10 τόνων στην Κριμαία 2

Παρά τις αντιδράσεις των Τατάρων και υπό τους ήχους του ρωσικού εθνικού ύμνου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του 10 τόνων ορειχάλκινου αγάλματος που είναι «αντίγραφο» της περίφημης φωτογραφίας από τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

Στάλιν, Τσόρτσιλ και Ρούζβελτ, 70 χρόνια από την ημέρα που οι Μεγάλες Δυνάμεις καθόρισαν τη μοίρα της Ευρώπης για τον επόμενο μισό αιώνα, βρίσκονται και πάλι στην Κριμαία, κοντά στο Μέγαρο Λιβάντια, όπου από τις 4 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 1945 φιλοξενήθηκε η Διάσκεψη των μελλοντικών νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μνημείο έχει μήκος έξι μέτρα και ύψος πάνω από τρία. Το άγαλμα του Στάλιν ξεπερνά κατά 10εκ. τα αγάλματα των Ρούζβελτ και Τσόρτσιλ, αν και στην πραγματικότητα ήταν ψηλότεροι! Έχει φιλοτεχνηθεί πριν από μια 10ετία από τον Ρώσο Ζουράμπ Τσερετέλι.

Ο λόγος των… αργοπορημένων αποκαλυπτηρίων οφείλεται στις αντιδράσεις των Τατάρων, που αποτελούν το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου. Το 2005, οπότε και συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από τη Διάσκεψη της Γιάλτας, οι Αρχές της Κριμαίας είχαν αρνηθεί να το τοποθετήσουν στο προβλεπόμενο σημείο.

«Ο Στάλιν ενσαρκώνει για τους Ουκρανούς, τους Τάταρους της Κριμαίας και πολλούς άλλους λαούς, το εγκληματικό τρομοκρατικό καθεστώς που εξόντωσε εκατομμύρια ανθρώπους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ένας από τους βουλευτές της Κριμαίας.

Όλοι οι Τάταροι της Κριμαίας εκτοπίστηκαν το 1944 από τον Στάλιν με την κατηγορία της συνεργασίας με τους Ναζί. Τους επιτράπηκε να επιστρέψουν στα χωριά τους μετά την Περεστρόικα και έγιναν Ουκρανοί πολίτες με την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας, το 1991.