5 Φεβρουάριος 2015, 17:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Φεβρουάριος 2015, 17:06

Τσίπρας: Τέλος στην τρόικα, περιμένουμε τις γερμανικές προτάσεις

  • Τσίπρας: Τέλος στην τρόικα, περιμένουμε τις γερμανικές προτάσεις
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το δικό του μήνυμα-απάντηση στην Γερμανία έστειλε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η νέα κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην τρόικα και στις αδιέξοδες πολιτικές της». Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα έχει προτάσεις τις οποίες έχει καταθέσει. «Περιμένουμε να ακούσουμε και τις προτάσεις της Γερμανίας από την οποία δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας για τις επαφές με Γιούνκερ, Τουσκ, Σουλτς, Ολάντ και Ρέντσι ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στόχος δεν ήταν να δημιουργηθούν νέα ρήγματα ανάμεσα στο βορρά και το νότο αλλά να μπει  τέλος σε αποτυχημένες πολιτικές, με μια νέα συμφωνία.

«Κερδίσαμε συμμάχους και συμμαχίες που δεν κερδήθηκαν τα πέντε χρόνια της κρίσης», πρόσθεσε τονίζοντας ότι χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αποδομηθεί το ευρωπαϊκό κατεστημένο που θέλει περισσότερη λιτότητα και λιγότερη δημοκρατία.

Τσίπρας: Κανείς πλέον δεν μιλά για τρόικα και email και δεν μας ζητά να εφαρμόσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις υποστήριξε ότι η  Ελλάδα δεν είναι ο μίζερος εταίρος που ακούει διδαχές να κάνει τα μαθήματά της, η Ελλάδα έχει τη δική της φωνή και τις δικές της προτάσεις.

«Μας δεσμεύουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφωνούμε και θα τους αλλάξουμε, αλλά θα τους σεβαστούμε για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Όμως η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της Ένωσης. Θα σεβαστούμε τους κανόνες αλλά απαιτούμε από τους εταίρους να σεβαστούν τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα και κυρίως την απόφαση του λαού να μην συνεχιστεί το λάθος στην Ελλάδα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.