5 Φεβρουάριος 2015, 15:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Φεβρουάριος 2015, 16:08

Βαρουφάκης και Σόιμπλε συμφώνησαν μόνο στο... «δια»

  • Βαρουφάκης και Σόιμπλε συμφώνησαν μόνο στο... «δια»
    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο (φωτ.: Michael Kappeler / EPA)
  • Βαρουφάκης και Σόιμπλε συμφώνησαν μόνο στο... «δια»
    Διαδηλωτές έξω από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. «Ξεκινάμε από την Ελλάδα. Αλλάζουμε την Ευρώπη», γράφει το πλακάτ (φωτ.: Michael Kappeler / ΕPA)

Μία ώρα και 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη στο Βερολίνο, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν και τα χαμόγελα λίγο προτού ξεκινήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου ήταν επιπέδου… Σιβηρίας, εντούτοις ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ. «Αν και συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες», είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε ότι για το Βερολίνο δεν τίθεται θέμα μιας γερμανικής Ευρώπης.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους. Το ίδιο ισχύει και για τους ψηφοφόρους όλων των χωρών. Έχουμε ένα κοινό νόμισμα και διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες», ανέφερε ο Β. Σόιμπλε. Η Γερμανία –διά του τσάρου της οικονομίας της– επαναλαμβάνει την πρότασή της να βοηθήσει την Ελλάδα για τη καταπολέμηση της διαφθοράς. «Παλιά δεν ελήφθη υπόψη η προσφορά μας, να στείλουμε δικούς μας υπαλλήλους και να βοηθήσουμε για τη δημιουργία ενός φοροεισπρακτικού μηχανισμού», είπε.

Σόιμπλε: Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται εκεί όπου δημιουργούνται. Το θέμα «κούρεμα» δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ατζέντα. Το σημαντικότερο, η πρόσβαση στις αγορές.

Παίρνοντας το λόγο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διατύπωσε στους δημοσιογράφους την εκτίμησή του ότι με τον ομόλογό του δεν συμφώνησαν καν ότι διαφωνούν αλλά ότι υπάρχει μια… συμφωνία για διαβουλεύσεις. «Θέσαμε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα και επεκτάθηκε στην Ευρώπη», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ζήτησε δε στήριξη από τους εταίρους για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πιστός στο «πρόγραμμα-γέφυρα» έως τα τέλη Μαΐου και ένα σε νέο συμβόλαιο, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ζήτησε από γερμανικού εδάφους «ίσως ένα  από τα πιο πολύτιμα αγαθά», όπως είπε, και συμπλήρωσε: «Χρόνο για να παρουσιάσουμε στους εταίρους τις συνεκτικές μας προτάσεις».

Κλείνοντας την ομιλία του, και λίγο προτού δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε έμμεσα στη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι οι Γερμανοί είναι ένα έθνος που μπορεί να μας καταλάβει καλύτερα απ’ όλους στην Ευρώπη. «Ο ναζισμός έχει σηκώσει το κεφάλι του στην Ελλάδα. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, το ίδιο θα πράξουν κ οι εταίροι μας», υπογράμμισε.