6 Φεβρουάριος 2015, 09:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2015, 15:00

Οι συντάξεις των ηλικιωμένων Ποντίων – Τι ζητά ο φορέας τους (Ρεπορτάζ)

  • Οι συντάξεις των ηλικιωμένων Ποντίων – Τι ζητά ο φορέας τους (Ρεπορτάζ)
    Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Με αναθαρρημένες τις ελπίδες τους, αλλά και με επιφυλακτικότητα, ζουν μέρα με τη μέρα το τελευταίο διάστημα δεκάδες χιλιάδες νεοπρόσφυγες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και Βορειοηπειρώτες, περιμένοντας να δουν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των κομμένων εδώ και δύο χρόνια συντάξεων των ηλικιωμένων.

Όπως ανέφερε στο pontos-news.gr η ηγεσία της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγώνα Παλιννοστούντων Ποντίων και Βορειοηπειρωτών, η ελπίδα «θέρμανε» τις καρδιές τους μετά τις σαφείς υποσχέσεις που πήραν για την επαναφορά των συντάξεων από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νυν πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σε συνάντηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, αλλά και βάσει των διαβεβαιώσεων που δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολύ σύντομα, αφού έχει κλειστεί ραντεβού για το ζήτημα –πιθανότατα θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα– μεταξύ υψηλόβαθμων εκπροσώπων της κυβέρνησης και της διοίκησης της Επιτροπής Αγώνα.

«Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές βρεθήκαμε με τον ίδιο τον Τσίπρα. Μας είπαν ότι θα προσπαθήσουν ώστε να πάρουμε τις συντάξεις, και φάνηκαν ειλικρινείς. Άλλωστε και το ίδιο το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του θα είναι η επαναφορά των συντάξεων. Έχει κλειστεί με τη νέα κυβέρνηση συνάντηση για το ζήτημα και περιμένουμε να μας καλέσουν άμεσα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Ζελίλοφ.


Σβετλάνα Λαβασά, Γιάννης Ζελίλοφ

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, Σβετλάνα Λαβασά, ανέφερε ότι εκτός από την επαναφορά των συντάξεων, πολύ σημαντικοί είναι και οι όροι που θα θέσει για την καταβολή τους το όποιο νέο νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Επιτροπής ζητάει:

  • Οι συντάξεις σε ηλικιωμένους να καταβάλλονται μετά από πέντε χρόνια εργασίας –όπως συμβαίνει στην Ευρώπη– και όχι μετά από είκοσι –όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.
  • Να μην συνυπολογίζονται στο τεκμαρτό εισόδημα του κάθε δικαιούχου οι κατοικίες που απέκτησαν οι νεοπρόσφυγες όταν τους δόθηκαν σωρηδόν χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια τα οποία δεν μπορούν σήμερα να αποπληρώσουν. «Εφόσον δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε τα δάνεια, τα σπίτια ανήκουν στις τράπεζες. Άρα δεν πρέπει να υπολογίζονται στο τεκμαρτό εισόδημα, γιατί έτσι δεν θα δικαιούμαστε συντάξεις», λέει ο κ. Ζελίλοφ.
  • Να μην υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα χρήματα όσοι ηλικιωμένοι πήραν κάποιες συντάξεις μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, όταν δηλαδή ίσχυσε αναδρομικά η αλλαγή του νόμου.
  • Να δικαιούνται συντάξεις και όσοι ηλικιωμένοι παίρνουν κάποια χρήματα ως –πενιχρές– συντάξεις ή δικαιούνται να πάρουν αλλά δεν τα εισπράττουν από τις χώρες όπου κατοικούσαν πριν επαναπατριστούν στην Ελλάδα.

«Είναι πολύ σημαντικό, διότι αν δεν αλλάξει αυτό δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση με τον όποιο νέο νόμο. Θα δικαιούται σύνταξη μόνο το 10% των ηλικιωμένων, διότι οι υπόλοιποι είτε παίρνουν κάποια ελάχιστα χρήματα ως σύνταξη είτε δικαιούνται να πάρουν από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ», τονίζει ο Γ. Ζελίλοφ.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης