7 Φεβρουάριος 2015, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Φεβρουάριος 2015, 17:11

Ο Πόντος των γραμμάτων και οι συνεχιστές του τιμώνται στη Θεσσαλονίκη

  • Ο Πόντος των γραμμάτων και οι συνεχιστές του τιμώνται στη Θεσσαλονίκη
    Από παλαιότερη Γιορτή Γραμμάτων του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και της ΠΟΠΣ

Αναγκαίο υπόβαθρο για την προκοπή και την άνθηση ενός λαού η παιδεία ήταν πάντοτε σπουδαία υπόθεση στον Πόντο. Παραδοσιακά γιορταζόταν εκεί η Γιορτή Γραμμάτων, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Την ουσία της αναβιώνουν αύριο Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ). Διοργανώνουν στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον», στις 11:30 το πρωί, εκδήλωση βράβευσης μαθητών και μαθητριών του Δημοτικού Σχολείου, που είναι μέλη ποντιακών συλλόγων.

Το σκεπτικό των συνδιοργανωτών είναι να ενθαρρυνθεί η προσπάθεια των νέων για παιδεία και μόρφωση και να επιβραβευτεί η προσπάθεια «όσων κρατούν στα χέρια τους το μέλλον αυτού του τόπου και με το χέρι στην καρδιά και από ψυχής ακολουθούν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, συμβάλλοντας στη συνέχεια του ποντιακού ελληνισμού, αδιάσπαστου μέρους του συνόλου του ελληνισμού».

Κατά την τελετή βράβευσης θα ακουστούν εκκλησιαστικά τραγούδια από βυζαντινή χορωδία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς του Πόντου.