5 Φεβρουάριος 2015, 13:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Φεβρουάριος 2015, 13:47

Από όλα είχε η ορκωμοσία των 300 της Βουλής

  • Από όλα είχε η ορκωμοσία των 300 της Βουλής
    Στιγμιότυπο από τη σημερινή ορκωμοσία στη Βουλή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Τα είχε όλα η σημερινή ορκωμοσία της Βουλής. Πρώτα απ' όλα, στο τελετουργικό. Κι αυτό γιατί είχε θρησκευτικό όρκο, όρκο πολιτικό στην τιμή των βουλευτών, αλλά και όρκο στο Κοράνι!

Πρώτα ορκίστηκαν οι βουλευτές που πήραν θρησκευτικό όρκο, για πρώτη φορά στην ιστορία λιγότεροι από τους μισούς της νεοεκλεγείσας Βουλής. Την ορκωμοσία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ακολούθησε η ορκωμοσία των μουσουλμάνων βουλευτών στο Κοράνι, και τέλος όσων ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο, οι οποίοι ήταν και οι περισσότεροι. Κι αυτό διότι στο ΚΚΕ, που έδινε παραδοσιακά πολιτικό όρκο, προστέθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα Βουλή είναι ανανεωμένη περίπου στο μισό (45%), μια και από τους 300 βουλευτές οι 134 είναι νεοεκλεγέντες.


Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μετά τον αγιασμό στη Βουλή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ –με ενδυματολογικές επιλογές που συζητήθηκαν– αύξησε τη δύναμή της κατά 78 βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές του 2012. Πλέον αριθμεί 149 βουλευτές (105 άνδρες και 44 γυναίκες) από τους οποίους οι 61 είχαν εκλεγεί και το 2012, ενώ οι 87 είναι νεοεκλεγέντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις τρεις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων προορίζονται οι Νίκος Φίλης, Αλέξης Μητρόπουλος (αν δεν προταθεί για αντιπρόεδρος Βουλής), Όλγα Γεροβασίλη και Γιάννης Αμανατίδης, ενώ για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ έχει ακουστεί το όνομα του Δημήτρη Βίτσα.


Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης συνομιλεί με την υποψήφια
Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Για Πρόεδρος της Βουλής (εκλογή αύριο στις 11:00) έχει προταθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, την  οποία θα ψηφίσουν εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ (αλλάζοντας γραμμή), αλλά και το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ.

Η ΚΟ της ΝΔ που είναι η μικρότερη στην ιστορία της, αριθμεί 76 βουλευτές – μειωμένη κατά 53 σε σχέση με τις εκλογές του 2012. Οι 14 είναι νεοεκλεγέντες ενώ οι γυναίκες είναι μόλις δέκα. Για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έχουν προταθεί οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Βρούτσης και Άδωνις Γεωργιάδης, για γραμματέας ΚΟ ο Γιάννης Πλακιωτάκης και για αντιπρόεδρος της Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο και να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου με τη διενέργεια ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.