5 Φεβρουάριος 2015, 08:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Φεβρουάριος 2015, 08:27

Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα

  • Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα

Μη αποδεκτά ως ενέχυρα θα είναι από τις 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με αιφνιδιαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης. Την ίδια στιγμή θα συνεχιστεί κανονικά μέσω ενεχύρων η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδος και με την έγκριση της ΕΚΤ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου  η ΕΚΤ σταματάει να παίρνει ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ή οποιοδήποτε έχει εκδοθεί από το ελληνικό Δημόσιο ή στο οποίο το ελληνικό Δημόσιο είναι εγγυητής.

Η απόφαση αυτή ήταν γνωστό πως θα ισχύσει, αλλά από την 1η Μαρτίου οπότε λήγει η δίμηνη παράταση του μνημονίου. Το γεγονός ότι θα τεθεί σε εφαρμογή περίπου 2,5 εβδομάδες νωρίτερα αποτελεί μοχλό πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα τις προτάσεις της για να προχωρήσει η συζήτηση και η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

Στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η αναστολή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ευρωσυστήματος, επειδή σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι δυνατόν να υποτεθεί ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση και αναθεώρηση του προγράμματος».

Και τώρα…

Όπως  μετέδωσε το Reuters, η κίνηση της ΕΚΤ δείχνει εκτεταμένη δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα.

Εξάλλου δεν είναι τυχαία η ημερομηνία που επέλεξε ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός θεσμός για να θέσει σε εφαρμογή την απόφασή της. Η 11η Φεβρουαρίου είναι ημέρα διεξαγωγής του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα. Δηλαδή, την ημέρα που τα κράτη-μέλη θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν για το ελληνικό χρέος, οι εγχώριες τράπεζες θα βρίσκονται εκτός χρηματοδότησης.

Ουσιαστικά, οι ελληνικές τράπεζες θα εξαρτώνται από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ανάγκης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος και την ΕΚΤ που θα πρέπει να εγκρίνει κάθε κίνηση ρευστότητας. Ο δανεισμός από τον ELA θα είναι ακριβότερος, ωστόσο η απόφαση δεν έχει άμεση επίπτωση στις ελληνικές τράπεζες αφού αυτές καλύπτονται από την ΤτΕ στο πλαίσιο των κανονισμών του ευρωσυστήματος. Την ίδια ώρα όμως θα παγώσει η όποια χορήγηση νέων στεγαστικών ή επιχειρηματικών δανείων, άρα θα μειωθεί περαιτέρω η ρευστότητα στην αγορά.