Παραπέμπονται 70 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

  • Παραπέμπονται 70 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής
    O προφυλακισμένος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος οδηγείται από αστυνομικούς για απολογία στις ειδικές ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής (φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών 70 άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Ανάμεσά τους ο προφυλακισμένος Νίκος Μιχαλολιάκος, 18 νυν και πρώην βουλευτές, στελέχη και μέλη του κόμματος, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στους πυρήνες της Νίκαιας, του Περάματος και του Πειραιά.

Οι εφέτες, μετά από αρκετές συνεδριάσεις και με πλειοψηφία δύο προς ένα, διατάσσουν την παραπομπή των 70 (από τους συνολικά 83 κατηγορούμενους) που θα κληθούν να λογοδοτήσουν για σωρεία αδικημάτων, με κορυφαία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μέλος του Συμβουλίου Εφετών διαφώνησε για το κατά πόσο στοιχειοθετείται η κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης αν δεν προκύπτει οικονομικό όφελος από τη δράση της. Ο εφέτης, επικαλούμενος τη σύμβαση του Παλέρμο, που ορίζει ότι για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης πρέπει να προκύπτει περιουσιακό όφελος για τα μέλη της, είχε την άποψη ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να παραπεμφθούν για την κατηγορία της σύστασης και συμμορίας. Οι άλλοι δύο εφέτες ωστόσο απέρριψαν τον νομικό προβληματισμό του συναδέλφου τους.