4 Φεβρουάριος 2015, 18:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2015, 18:42

Σε δύο... βάρκες και ο Ολάντ – Τι είπαν με τον Τσίπρα

  • Συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από Ευρωπαίους ηγέτες δέχτηκε ο Τσίπρας
    O Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (φωτ. αρχείου)

Όπως και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, έτσι και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ φρόντισε να πατήσει σε δύο βάρκες στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Χωρίς να παραγνωρίσουμε ότι, σε μια συμβολική ενέργεια, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε για πρώτη φορά κοινές δηλώσεις με Έλληνα πρωθυπουργό, μπαίνοντας στην ουσία μπορούμε να πούμε ότι ναι μεν θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας –θα το δείξει τις επόμενες ημέρες όπως είπε– αλλά με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι απειλή για την Ευρώπη και ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο, επί τη βάσει του οποίου ήδη συζητά με ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια νέα συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκίνησε λέγοντας ότι απαιτείται σεβασμός τόσο στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού όσο και στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Επισήμανε ωστόσο ότι η λιτότητα δεν είναι η μόνη ανεκτή προοπτική πλέον.

Για τον Ολάντ ο υφιστάμενος διάλογος σε επίπεδο αρχηγών κρατών «θα πρέπει να ενισχυθεί». Ως προς την αλληλεγγύη της Γαλλίας, είπε ότι «είμαστε στη διάθεσή του [του Αλ. Τσίπρα] να τον ενημερώσουμε σε θέματα μεταρρυθμίσεων και κυρίως στην οργάνωση του κράτους. Πρέπει να δημιουργηθεί ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα είναι προς όφελος όλων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε από την πλευρά του ότι σε μια Ευρώπη όπου έχει επιβληθεί ο οικονομικός παραλογισμός, «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», τονίζοντας ότι η Γαλλία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην Ευρώπη. Ο Αλέξης  Τσίπρας στη συνέχεια είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη και ότι η κυβέρνησή του πήρε καθαρή εντολή να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή.

«Έχουμε καθαρό σχέδιο, στη βάση του οποίου διαβουλευόμαστε. Δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη, είναι το κοινό μας σπίτι, οφείλουμε να εργαστούμε σεβόμενοι τους κανόνες, αλλά και την ισοτιμία των κρατών-μελών. Διότι δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είμαστε όλοι συγκάτοικοι».

Κάνοντας τον απολογισμό των ταξιδιών του, τέλος, ο πρωθυπουργός είπε: «Καταθέσαμε μια πρόταση ρεαλιστική που μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία η οποία θα δώσει χρόνο και ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Είμαι βέβαιος ότι βρήκαμε ανοικτά ώτα και ότι θα εργαστούμε ώστε να δώσουμε ώθηση και να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση».