4 Φεβρουάριος 2015, 18:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2015, 18:49

Γερμανία προς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε όλα!

  • Γερμανία προς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε όλα!
    Φωτ.: Rainer Jensen / EPA

Τη γερμανική… μπότα άρχισε να νιώθει στο σβέρκο της η νέα κυβέρνηση. Λίγες ώρες πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, που στην ουσία προετοιμάζει το επόμενο Eurogroup, το Reuters αποκαλύπτει έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, δηλαδή να μην καταργήσει την τρόικα και να μην επαναφέρει μισθούς και συντάξεις.

«Η Γερμανία θέλει η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας να πάρει πίσω τις υποσχέσεις της περί χαλάρωσης της λιτότητας και να επανέλθει στις συμφωνίες που έχουν ήδη συναφθεί με τους δανειστές», αναφέρεται στο έγγραφο που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση.

Στο έγγραφο που διέρρευσε τονίζεται ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να υπαναχωρήσει στις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει αν θέλει να βελτιώσει τα οικονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Reuters: Η Γερμανία φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψη της την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Η Γερμανία ζητά ακόμα να μειωθούν κατά 150.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι, να εφαρμοστούν οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, να συνεχίσει να ισχύει ο κατώτατος μισθός όπως είναι σήμερα και να ελαστικοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι κανόνες στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Ζητά επίσης να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, της ΔΕΗ, των ακινήτων και να προωθηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις.

Αναφερόμενο στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το έγγραφο θυμίζει ότι το Eurogroup «χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που θα λέει ότι η χώρα θα μείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων εφαρμόζοντας το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί.» 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ