5 Φεβρουάριος 2015, 13:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Φεβρουάριος 2015, 13:06

Ποιες τροφές πυροδοτούν το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας

  • Ποιες τροφές πυροδοτούν το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Συμέλα Παντζαρτζή

Σας έχει συμβεί ποτέ να δαγκώνετε την πρώτη μπουκιά ενός φρέσκου και ζουμερού μήλου και την ίδια στιγμή να αισθάνεστε στο εσωτερικό του στόματός σας μια έντονη φαγούρα που πολλές φορές παίρνει στη συνέχεια την αίσθηση μουδιάσματος; Ή όταν τρώτε χωριάτικη σαλάτα να νιώθετε τα ίδια συμπτώματα μόλις βάλετε στο στόμα σας την ντομάτα;

Η εξήγηση αυτής της αίσθησης είναι (σύμφωνα με τους επιστήμονες) απλή. Αυτό που ευθύνεται είναι το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας. Μια πάθηση που εμφανίζεται στο ⅓ των ανθρώπων, αλλά είναι λιγότερο γνωστή από άλλα είδη αλλεργιών.

Όπως στην αλλεργική ρινίτιδα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τη γύρη ως εισβολέα κάνοντας τον οργανισμό να ενεργοποιήσει άμυνες σαν το φτάρνισμα και την καταρροή προκειμένου να τον απομακρύνει από το σώμα, έτσι και στο σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας το ανοσοποιητικό αντιδρά με τον ίδιο τρόπο όταν επεξεργάζεται πρωτεΐνες που είναι παρόμοιες με εκείνες στη γύρη και οι οποίες υπάρχουν σε διάφορα φρούτα ή λαχανικά.

Τροφές που πυροδοτούν το σύνδρομο

Το πεπόνι, το καρπούζι, οι ντομάτες, τα κολοκυθάκια, οι ηλιόσποροι, οι πικραλίδες και το χαμομήλι προκαλούν αντίδραση σε όσους έχουν αλλεργία στην αμβροσία ή αλλιώς στο σιταρόχορτο, που είναι στην ουσία ο βλαστός που παράγεται από το σπόρο του σιταριού πριν σχηματιστεί σε σιτάρι.

Από την άλλη, όσοι εμφανίζουν αλλεργία στη γύρη ενδέχεται να αντιδρούν στα ακτινίδια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τον κόλιανδρο, το μάραθο, το μαϊντανό, το σέλινο, τα κεράσια, τα καρότα, τα φουντούκια, καθώς επίσης και τα αμύγδαλα.

Υπάρχει όμως και η κατηγορία εκείνων που είναι αλλεργικοί στο λάτεξ, ένα φυσικό προϊόν που εξάγεται από το καουτσουκόδεντρο και από το οποίο είναι φτιαγμένα διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως για παράδειγμα παπούτσια, τσάντες, ζώνες και πλαστικά παιχνίδια. Όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία καλό είναι να προσέχουν όταν τρώνε μπανάνες, αβοκάντο, ακτινίδια, κάστανα και παπάγια, διότι είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν τα συμπτώματα που συνδέονται με το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας.