4 Φεβρουάριος 2015, 14:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2015, 14:17

Ο Τσίπρας μιλά ξεκάθαρα πλέον για συμβιβασμό

  • Αυτές είναι οι σκληρές προτάσεις των δανειστών
    Ο πρόεδρος της Κομισιόν με τον Αλέξη Τσίπρα (φωτ.: Olivier Hoslet / EPA)

Μπορεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να περιορίστηκε (δημόσια) στην εικόνα του προέδρου της Κομισιόν να πάει χέρι-χέρι τον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντησή τους, η είδηση όμως βγήκε μετά.

Και αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε για μία ακόμα φορά (εκτός του επίσημου προγράμματος) με τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ίσως για να καλυφθεί το επικοινωνιακό κενό της έλλειψης δημόσιας δήλωσης μετά τη συνάντηση με τον Γιουνκέρ.

Στις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Σουλτς προς τους δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να υποβάλουν ερωτήσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξος, ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο και στη σωστή κατεύθυνση για βιώσιμη λύση.

«Προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο δυνατό για να βρεθεί μια κοινή συμφωνία, μια συμβιβαστική λύση για το κοινό μας μέλλον. Σεβόμαστε την εντολή του ελληνικού λαού και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουμε να διορθώσουμε αυτό το πλαίσιο και όχι να το διαλύσουμε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το απόγευμα της Τετάρτης το καθοριστικό ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όλα δείχνουν ότι με αυτές τις δηλώσεις η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφει στο ρεαλισμό αλλά και προετοιμάζει το κλίμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής, καθώς θέλει να εμφανιστεί ως θεσμικός παίκτης και όχι ως απειλή σε μια εποχή που παίζονται λεπτές ισορροπίες στην Ένωση.