Πάνω από τα όρια συναγερμού ο ποταμός Έβρος στο Πύθιο

  • Πάνω από τα όρια συναγερμού ο ποταμός Έβρος στο Πύθιο
    Φωτογραφία αρχείου (Σωτήρης Μπαρμπαρούσης / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε κόκκινο συναγερμό εξακολουθεί να βρίσκεται από την Κυριακή ολόκληρη η περιοχή κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Η απόφαση της Βουλγαρίας να αποδεσμεύσει τα ξημερώματα της Τετάρτης μεγάλες ποσότητες νερού από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ είναι ένας ακόμα πονοκέφαλος για τις ελληνικές αρχές.

Στο Πύθιο –όπου έχει κατασκευαστεί ανάχωμα κοντά στις παραποτάμιες κατοικίες– το επίπεδο της στάθμης των υδάτων είναι στα 6,90μ. με όριο συναγερμού τα 5,70μ. Καλύτερη είναι η εικόνα στον Ερυθροπόταμο, τον παραπόταμο του Έβρου, η στάθμη του οποίου στην περιοχή του Διδυμότειχου είναι στα 6,30μ. με όριο συναγερμού τα 6,80μ.

Ήδη καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις όχθες του Έβρου και του Άρδα έχουν πλημμυρίσει. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Αστυνομία, το νερό βρίσκεται στις παρυφές των οικισμών Καστανέων, Μαρασίων, Ελιάς, Άρζου και Καναδά. Τοπικά μέσα του Έβρου αναφέρουν ότι το τελευταίο 24ωρο απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους δύο ηλικιωμένες από την Κάτω Βύσσα, εννέα οικογένειες από την Παλαιά Σαγήνη Ορεστιάδας και μία οικογένεια από την Οινόη Ορεστιάδας. Η εισροή υδάτων από την Τουρκία στην περιοχή της Βύσσας είναι 1.654 κ.μ. το δευτερόλεπτο, αριθμός που δείχνει μια μικρή μείωση της υψηλής ροής.

Την Τετάρτη το πρωί ο δήμος Ορεστιάδας με ανακοίνωσή του κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους στην περιοχή του κάμπου.

Κλειστά παρέμειναν για μία ακόμα ημέρα τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Τριγώνου, Κυπρίνου και Βύσσας. Από την Κυριακή οι τουρκικές αρχές κλειστούν κλειστή τη γέφυρα της Αδριανούπολης με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί η πρόσβαση από και προς το τελωνείο στις Καστανιές. Αποκλεισμένο παραμένει και το τμήμα της εθνικής οδού που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.