4 Φεβρουάριος 2015, 13:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2015, 13:33

Ο Βαρουφάκης είδε Ντράγκι αλλά ανυπομονεί για Σόιμπλε

  • Ο Βαρουφάκης είδε Ντράγκι αλλά ανυπομονεί για Σόιμπλε
    Στιγμιότυπο από την άφιξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (φωτ.: ΕΡΑ/ Arne Dedert)

Απλό... ζέσταμα ήταν για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η οποία κράτησε πάνω από μία ώρα.

Κι αυτό συνέβη επειδή το «καυτό» ραντεβού του είναι αυτό που θα έχει αύριο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το οποίο όπως τόνισε ανυπομονεί.

Αυτός εξάλλου είναι και ο σκοπός που ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε υπουργός χρεοκοπημένης χώρας, έδωσε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Zeit (και το βράδυ θα μιλήσει στη γερμανική κρατική τηλεόραση) στην οποία καλεί τους Γερμανούς να ακούσουν τους Έλληνες λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν χρειάζεται να μας εμπιστευτείτε, αλλά να συζητήσουμε με ανοιχτό μυαλό».

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρουσιάσει ποτέ ξανά έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. «Ποτέ, ποτέ, ποτέ» λέει χαρακτηριστικά, για να καθησυχάσει τους Γερμανούς. Επιπλέον αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσεγγίσει τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, για να πάρει βοήθεια αναφορικά με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Όσο για τη σημερινή συνάντηση με τον Ντράγκι, χαρακτήρισε τις συζητήσεις «εποικοδομητικές» προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με συνήθεις τρόπους (business as usual) μια και «το πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει κρίση αποπληθωρισμού στη χώρα».

Τώρα το αν, όπως ισχυρίστηκε, αυτό απέδωσε καρπούς, θα το μάθουμε προσεχώς μια και δεν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της συζήτησης. Ο Γιάνης  Βαρουφάκης είχε φροντίσει να στείλει το δικό του μήνυμα στον Ντράγκι, πριν συναντηθούν, με συνέντευξή του στην ιταλική La Repubblica.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε δικά μας χρήματα τα 1,9 δισ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα συρτάρια της ΕΚΤ. Δεν σταμάτησε όμως σε αυτή την υπενθύμιση, καθώς πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής κρατικού χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης.