4 Φεβρουάριος 2015, 11:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2015, 11:35

Οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη μιλούν ποντιακά!

  • Οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη μιλούν ποντιακά!

Οι Βάτραχοι του Αριστοφάνη «μιλούν» πια και την ποντιακή διάλεκτο. Εάν αναρωτιέστε πώς γίνεται αυτό, την απάντηση δίνει το βιβλίο Οι βάτραχοι του Αριστοφάνη στην ποντιακή διάλεκτο που συνέγραψε ο δρ Θεόδωρος Κωνσταντινίδης και παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, παρευρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων της ευρύτερης περιοχής, των τοπικών αρχών καθώς και πολλοί μαθητές των τμημάτων εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου στη Θεσσαλονίκη από τα κέντρα Διά Βίου Μάθησης.

Για τον συγγραφέα Θεόδωρου Κωνσταντινίδη μίλησε ο Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης (παιδαγωγός-συγγραφέας), ο οποίος αναφέρθηκε στην πλούσια συγγραφική του δράση στον τομέα της ποντιακής διαλέκτου, αλλά και στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο. Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης μίλησε για την άψογη απόδοση των Βατράχων στα ποντιακά, και διάβασε στο κοινό μερικά αποσπάσματα.

Τα ποντιακά ανέκδοτα δημιουργήθηκαν από την ευφυΐα των Ποντίων και τη διάθεσή τους για αυτοσαρκασμό.

Την ίδια ημέρα παρουσιάστηκε και ένα ακόμα βιβλίο του συγγραφέα, με τίτλο Ποντιακά παροιμίας, ρήσεις και ανέκδοτα, για το οποίο μίλησε και διάβασε αποσπάσματα ο Αντώνης Παυλίδης, ιστορικός-κοινωνιολόγος.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας Θεόδωρος Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει στην ποντιακή διάλεκτο, την πιο κοντινή στην αρχαία ελληνική γλώσσα.