4 Φεβρουάριος 2015, 10:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2015, 10:50

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας

  • Τέλος ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Στη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ φαίνεται να προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση, που βάζει οριστικά τέλος στον ΕΝΦΙΑ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή αναφέρει ότι η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών και άλλων στοιχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και όσων κάνουν δήλωση στη χώρα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, θα φορολογηθούν με φόρο μεγάλης περιουσίας, βάσει του περιουσιολογίου.

Ειδική φορολογία θα επιβληθεί και στα είδη και στις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης-κατανάλωσης, όπως σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες και αυτοκίνητα.

Όσον αφορά τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων, δεν θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αλλά οι πραγματικές αξίες, οι οποίες θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, το οποίο θα διαμορφώνεται στα 16.000 για τις οικογένειες με δύο παιδιά και στις 19.000 με τρία παιδιά.

Οι εκπτώσεις φόρου θα παρέχονται με βάση το εισόδημα του καθενός και με διαφορετικούς συντελεστές.