3 Φεβρουάριος 2015, 16:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2015, 16:47

Τα δυο ραντεβού-«φωτιά» Βαρουφάκη με Ντράγκι και Σόιμπλε

  • Τα δυο ραντεβού-«φωτιά» Βαρουφάκη με Ντράγκι και Σόιμπλε
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Κάρλο Παντοάν (φωτ.: ΕΡΑ)

Ο υπουργός Οικονομικών, συνεχίζοντας τα δικά του ταξίδια, μεταβαίνει στη Φραγκφούρτη αύριο Τετάρτη, ημέρα που συνεδριάζει το συμβούλιο της ΕΚΤ για το ELA, για να συναντήσει τον Μάριο Ντράγκι με θέμα –τι άλλο;– τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Την επομένη ο Γιάνης Βαρουφάκης θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για το πιο δύσκολο ραντεβού, αυτό με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε σήμερα από τη Ρώμη ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη και ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Σε ό,τι αφορά δε τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία, επισήμανε, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε στους Financial Times: «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με δηλώσεις του στην ιταλική La Stampa, και όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Αλεσάντρο Μπαρμπέρα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να συζητήσει στόχους για το έλλειμμα και είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις.

Όπως αναφέρει ο Μπαρμπέρα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε στόχους για το έλλειμμα, είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις. No give or take».

Την ίδια ώρα, τόνισε πως η ελληνική πλευρά ζητά τέσσερις με έξι εβδομάδες για το κυβερνητικό πρόγραμμα και έπειτα θα σημειωθεί μια «συμφωνία-γέφυρα» μέχρι τον Ιούνιο.