4 Φεβρουάριος 2015, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2015, 09:25

«Όλες οι μορφές καρκίνου μπορεί να προληφθούν»

  • «Όλες οι μορφές καρκίνου μπορεί να προληφθούν»
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παύλος Μακρίδης

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου σήμερα, μια ημέρα που καθιερώθηκε κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC) η οποία εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου, προκειμένου να διατηρηθεί η επαγρύπνηση του κοινού απέναντι σε μια αρρώστια που μετρά κάθε χρόνο πολλά θύματα.

Με αφορμή αυτήν την ημέρα, το pontos-news.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελο Φιλόπουλο.

Όπως μας τόνισε, μεταξύ άλλων, «εάν θέλουμε να εξαλείψουμε τον καρκίνο θα πρέπει να δώσουμε βάρος στην πρωτογενή πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούν να προληφθούν όλες οι μορφές του καρκίνου και ιδίως εκείνοι που εμφανίζονται πολύ συχνά, όπως του μαστού, της τραχήλου της μήτρας, του στόματος και του φάρυγγα. Οι συγκεκριμένες μορφές είναι πολύ εύκολο να διαγνωστούν στα αρχικά στάδια και να αντιμετωπιστούν επιτυχώς».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «η εκδήλωση της συγκεκριμένης ασθένειας οφείλεται σε επιδράσεις του περιβάλλοντος, του τρόπου που ζούμε και των συνηθειών μας γενικότερα».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, «τα τελευταία τριάντα χρόνια η πρόοδος στην ογκολογία ήταν πάρα πολύ σημαντική, έτσι που το 75% των παιδικών καρκίνων να θεραπεύονται πλήρως ενώ το 35% των ασθενών με όλες τις μορφές καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου και ορισμένες αιματολογικές κακοήθειες, να ξεπερνάει χωρίς προβλήματα τη δεκαετή επιβίωση».

Από το κάπνισμα αυξημένος καρκίνος των πνευμόνων στην Ελλάδα

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις μορφές καρκίνου που εμφανίζουν έξαρση στην Ελλάδα, ο Ευάγγελος Φιλόπουλος σημειώνει πως «ενώ η χώρα μας δεν διαφέρει από τις άλλες χώρες όσον αφορά την έξαρση του καρκίνου, ωστόσο βλέπουμε μια αύξηση του καρκίνου του πνεύμονα λόγω της καπνιστικής συνήθειας που σε άλλες χώρες παρουσιάζει μείωση.

»Εκείνο το οποίο μας προβληματίζει είναι ότι στην Ελλάδα εμφανίζονται οι σχετικά σπάνιες μορφές του καρκίνου, όπως του παγκρέατος, ο οποίος είναι αρκετά επιθετικός, και κάποιοι αιματολογικοί καρκίνοι που δεν ανταποκρίνονται εύκολα στη θεραπεία».

Και πώς είναι εφικτό να μειώσουμε την πιθανότητα εκδήλωσης του καρκίνου;

«Αν επιλέξουμε υγιεινό τρόπο ζωής, μειώσουμε την έκθεσή μας στη μόλυνση  από καρκινογόνους παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή, και συνεχίσουν να προσφέρονται προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης, ο καρκίνος θα γίνει σταδιακά μια μικρή αριθμητικά ομάδα ασθενειών», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

«Ως εταιρεία δουλεύουμε εντατικά και έχουμε στόχο μέχρι το 2025 να έχουμε μειώσει την επίδοση του καρκίνου σε μεγάλο ποσοστό στη χώρα μας».