3 Φεβρουάριος 2015, 14:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2015, 18:24

Τουρκία: Δεν αποσύρουμε το «Μπαρμπαρός» επειδή το ζητά ο Τσίπρας

  • Φουσκωτό του «Barbaros» παρενόχλησε Ελληνοκύπριους ψαράδες

Πιστή στο δρόμο της αδιαλλαξίας, η Τουρκία αρνείται να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Δημοσίευμα της εφημερίδας Hürriyet, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές από την Άγκυρα, αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Δεν θα αποσύρουμε το ερευνητικό πλοίο επειδή το ζήτησε ο Τσίπρας», φέρεται να είπαν οι Τούρκοι διπλωμάτες επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της χώρας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «οι θέσεις που είχαμε εκφράσει προηγουμένως, ισχύουν».

Η εφημερίδα απαριθμεί και τις τρεις προτάσεις της Άγκυρας: Πρώτον, να επιταχυνθεί η διαδικασία λύσης των Ηνωμένων Εθνών. Δεύτερον, οι φυσικές πηγές να ανήκουν στην ενωμένη Κύπρο. Τρίτον, να ιδρυθεί μια κοινή επιτροπή για τις φυσικές πηγές –κατά τη διαδικασία της λύσης– και τα έσοδα να καταλήγουν σε αυτή την επιτροπή.

Το τουρκικό «όχι» έρχεται μία μόλις μέρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου είχε κάνει λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η έλευση του “Μπαρμπαρός” συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες», είπε χαρακτηριστικά.