3 Φεβρουάριος 2015, 13:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2015, 13:53

Δημόσιοι υπάλληλοι στην Τουρκία... σφάζονται για μια θέση στα ψηφοδέλτια

  • Δημόσιοι υπάλληλοι στην Τουρκία... σφάζονται για μια θέση στα ψηφοδέλτια

Ουρά κάνουν εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι στην Τουρκία προκειμένου να κερδίσουν την εύνοια του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ώστε να είναι υποψήφιοι στις γενικές εκλογές του Ιουνίου. Όπως γράφει η εφημερίδα Yeni Şafak, οι υποψήφιοι δεν είναι ένας και δύο, αλλά πάνω από 700!

Το γεγονός έχει ανησυχήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να αναρωτιέται: «Και ποιος θα διοικήσει το κράτος εάν όλοι αυτοί γίνουν υποψήφιοι του ΑΚΡ;». Σύμφωνα με το Σύνταγμα της γείτονος, οι δημόσιοι υπάλληλοι που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου πρέπει να έχουν παραιτηθεί από το αξίωμά τους το αργότερο έως την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου.

Κι επειδή κανείς από τους ενδιαφερόμενους δεν φαίνεται να βάζει στο… ψυγείο τις φιλοδοξίες του, το ΑΚΡ λέγεται ότι πήρε απόφαση να βάλει εκείνο φρένο στους επίδοξους πολιτικούς.

Φημολογείται ότι τελικά μόνο 15 άτομα, ανώτερα στελέχη του δημόσιου τομέα θα μπουν στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος. Ανάμεσά τους θα είναι ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της ΜΙΤ –παρόλο που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει διάδοχο– και ο Αρμένιος σύμβουλος του Νταβούτογλου, Ετιέν Μαχτσουπιάν.

Πληροφορίες θέλουν το ΑΚΡ να θέτει θέμα ποσόστωσης για τη συμμετοχή των γυναικών και να διαλέγει τουλάχιστον μία γυναίκα υποψήφια σε κάθε επαρχία, με τις μισές από αυτές να φορούν μαντίλες. Υποψήφια λέγεται ότι θα είναι και η Σουμεγιέ Ερντογάν, η κόρη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.