23 Ιούνιος 2013, 12:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:28

Εσείς πλένετε σωστά τα χέρια σας; Σίγουρα θα εκπλαγείτε!

  • Εσείς πλένετε σωστά τα χέρια σας; Σίγουρα θα εκπλαγείτε!

Εκτεθειμένο σε μικρόβια και πιθανές ασθένειες, είναι το 95% του πληθυσμού, καθώς δεν επιδεικνύουν την απαραίτητη σημασία στο σωστό πλύσιμο των χεριών. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μόλις το 5% πλένει σωστά τα χέρια του.

Μετά από πολύωρη παρατήρηση 3.749 ατόμων σε δημόσιες τουαλέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες τείνουν να αγνοούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις γυναίκες το πλύσιμο των χεριών. Συγκεκριμένα το 15% των ανδρών δεν έπλυνε καθόλου τα χέρια του, συγκριτικά με το 7% των γυναικών.

Σαπούνι, σύμφωνα με την έρευνα, χρησιμοποίησε το 50% των ανδρών και το 78% των γυναικών, ενώ όπως διαπιστώθηκε, ανασταλτικός παράγοντας στην τήρηση της καθαριότητας ήταν η όψη ενός βρόμικου και απωθητικού νεροχύτη. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι τα άτομα έπλεναν πιο εύκολα τα χέρια τους εάν υπήρχε πινακίδα που τα προέτρεπε να το κάνουν. Ιδανικά θα πρέπει κανείς να σαπουνίζει τα χέρια του για 20 δευτερόλεπτα και όχι μόνο 6, όπως κάνουν οι περισσότεροι, σύμφωνα με την έρευνα.

Σύμφωνα με αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC), το 50% των τροφιμογενών νόσων προκαλούνται από βρόμικα χέρια, ενώ το πλύσιμό τους είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης.