3 Φεβρουάριος 2015, 12:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2015, 13:12

Τα νερά έριξαν το φράχτη στον Έβρο (φωτο)

  • Τα νερά έριξαν το φράχτη στον Έβρο (φωτο)
    Φωτ.: evros24.gr

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται από τα ξημερώματα ο βόρειος Έβρος, καθώς αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς ο όγκος των υδάτων που πέφτουν στο ποτάμι μετά και το άνοιγμα του φράγματος Ιβαΐλογκραντ στη Βουλγαρία.

«Θύμα» των ορμητικών νερών έπεσε και ο φράχτης για την αναχαίτιση των μεταναστών προς το ελληνικό έδαφος, ο οποίος δεν άντεξε τη φουσκωμένη κοίτη του ποταμού. Το βράδυ της Δευτέρας έσπασε και το ανάχωμα στη θέση Ωοειδές, στην περιοχή τού δήμου Ορεστιάδας, με αποτέλεσμα το νερό να πλημμυρίσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Από την Τουρκία, στην περιοχή της Βύσσας, πέφτουν στο ποτάμι 2.137 κ.μ. ανά δευτερόλεπτο με ραγδαία αυξητική τάση, ενώ στο Πύθιο η στάθμη των υδάτων είναι στα 5,75 μ. έχοντας ξεπεράσει κατά πέντε μέτρα το όριο συναγερμού. Καλύτερη είναι η εικόνα στον Ερυθροπόταμο, τον παραπόταμο του Έβρου, η στάθμη του οποίου είναι στα 5,30 μ. (με όριο συναγερμού τα 6,80 μ.).

Οι αρχές στον Έβρο εκτιμούν ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να πλημμυρίσουν περισσότερα από 30.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και αρκετά αντλιοστάσια.

Λόγω της μεγάλης αύξησης των υδάτων στον Έβρο οι τουρκικές αρχές διέκοψαν την κυκλοφορία στη γέφυρα της Αδριανούπολης.

Στις Καστανιές τα τεχνικά συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας κατασκεύασαν μικρά αναχώματα σε διάφορα σημεία του οικισμού. Για καθαρά προληπτικούς λόγους κλειστά έμειναν σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες στα δημοτικά διαμερίσματα Τριγώνου, Κυπρίνου και Βύσσας.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή κατά μήκος του ποταμού κρίνεται ιδιαιτέρα κρίσιμη καθώς πλέον ο μεγάλος όγκος των νερών κατευθύνεται προς τον κεντρικό και νότιο Έβρο.