3 Φεβρουάριος 2015, 11:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2015, 12:10

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας;

  • Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας;
    Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ανάμεσα στο ποίμνιό του

Το σενάριο που φαντάζει πραγματικά απίστευτο, με πρωταγωνιστή - υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, κυκλοφόρησε πριν από τις βουλευτικές εκλογές με αποκλειστικό δημοσίευμα του newsbomb.gr. Ωστόσο χθες αργά το βράδυ επανήλθε με το ίδιο θέμα, και επικαλούμενη «ασφαλείς πληροφορίες», η εφ. Βήμα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνδέονται με την ιερή κοινότητα του Αγίου Όρους βολιδοσκοπούν εντατικά τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας –που αποτελεί μια σπουδαία προσωπικότητα όχι μόνο στο χώρο της εκκλησίας αλλά και σε επίπεδο διανόησης– προκειμένου να είναι υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Ελλάδας.

Ωστόσο, όπως και πριν από τις εκλογές, ο φωτισμένος ιεράρχης δεν φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον, επικαλούμενος το ποίμνιό του στην Αλβανία και το έργο που έχει αναλάβει εκεί.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας απέρριψε με δήλωσή του στο Βήμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζοντας ότι δεν γίνεται τέτοια συζήτηση για το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας. Σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε με δήλωσή του στον ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας ότι πολύ σύντομα θα γίνει γνωστό το όνομά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μια σπουδαία προσωπικότητα

Αναρωτιέται κανείς πώς, μετά τη δημόσια θέση που έχουν πάρει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα πίστης αλλά και την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των περισσότερων μελών της κυβέρνησης να δώσουν πολιτικό και όχι θρησκευτικό όρκο, προέκυψε το σενάριο της υποψηφιότητας του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια φωτισμένη προσωπικότητα που έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην Αλβανία, ενώ την ίδια στιγμή έχει σημαντικές σπουδές.

Ο Αρχιεπίσκοπος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Έχει διατελέσει καθηγητής Ιστορίας και Θρησκευμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και επίσκοπος Ανδρούσης.

Παράλληλα με τις θεολογικές του σπουδές, πραγματοποιούσε ιεραποστολικές εξορμήσεις στην Αφρική και κυρίως στην Ουγκάντα, της οποίας τις διαλέκτους μιλάει πολύ καλά. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις φιλοσοφικές σχολές του Αμβούργου και του Μαρβούργου στη Γερμανία.

Για περίπου μία 10ετία εξέδιδε το δίγλωσσο περιοδικό Πορευθέντες. Το 1981 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ανατολικής Αφρικής. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1991 και λίγο αργότερα ανέλαβε την Αρχιεπισκοπή Αλβανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες και πολύ καλά ακόμα πέντε.