3 Φεβρουάριος 2015, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2015, 12:26

Μαθητές γνωρίζουν την ιστορία μέσα από την έκθεση «Η Αττική υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22»

  • Μαθητές γνωρίζουν την ιστορία μέσα από την έκθεση «Η Αττική υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22»

Ανοιχτή πρόσκληση για μια επίσκεψη στην έκθεση απευθύνουν σε σχολεία αλλά και σε όλο τον κόσμο οι διοργανωτές της έκθεσης «Η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες  του ΄22: Νέα Ιωνία», που λειτουργεί στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας.

Πρόκειται για μια έκθεση-«κόσμημα» όπως χαρακτηριστικά την έχουν αποκαλέσει όσοι έχουν ξεναγηθεί στους φιλόξενους χώρους του Πνευματικού Κέντρου της Ένωσης. Μια έκθεση για την οποία συνεργάστηκαν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Δήμος Νέας Ιωνίας και η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας.

Πριν από λίγες ημέρες, τον εκθεσιακό χώρο επισκέφθηκε τμήμα της Β΄ τάξης του 2ου Λυκείου Νέας Ιωνίας, συνοδευόμενο από δύο καθηγητές. Τους μαθητές υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Χάρης Σαπουντζάκης και ο αντιπρόεδρος Λουκάς Χριστοδούλου, οι οποίοι ξενάγησαν τα παιδιά απαντώντας παράλληλα σε πολλές ερωτήσεις.

Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τους χάρτες, τους πίνακες κτλ. που αποτυπώνουν την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στην Αττική, και ειδικότερα στη Νέα Ιωνία, στα μάτια των παιδιών ζωντάνεψε η ζωή των προγόνων τους ή των προγόνων Μικρασιατών που γνωρίζουν. Άνοιξε ένα παράθυρο στη ζωή ενός σπουδαίου κομματιού του Ελληνισμού, που κάποιοι το καταδίκασαν να εγκαταλείψει τις πατρογονικές εστίες του.

Για τους επισκέπτες της έκθεσης (ως το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε λήγει και η διάρκεια λειτουργίας της) οι διοργανωτές εμπλούτισαν την παρουσίαση με υλικό από την ίδρυση και δράση των σωματείων της Νέας Ιωνίας την περίοδο 1923-1974 (σωματεία προσφυγικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, αθλητικά κτλ.). Την επιμέλεια έχει ο ερευνητής Λουκάς  Χριστοδούλου.

  • Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, Αλατσατών 27, Νέα Ιωνία.
  • Επικοινωνία: 2102770978, 9:00-13:00.