8 Φεβρουάριος 2015, 10:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2015, 16:42

Η Μεγάλη Καταστροφή – Μια ξεχασμένη Γενοκτονία (βίντεο)

Μια τιτάνια προσπάθεια για την έρευνα, τη διατήρηση της μνήμης και την προβολή της αλήθειας περί τα δεινά των προγόνων μας που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, έχει αναλάβει ένας πολύ σοβαρός φορέας με έδρα στις ΗΠΑ, μη κερδοσκοπικός, που ιδρύθηκε από έναν άξιο Πόντιο της ομογένειας, τον Γιώργο Μαυρόπουλο. Πρόκειται για το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Μικράς Ασίας και Πόντου.

Με έμφαση στην έρευνα για τη μη λήθη, το Κέντρο επιχειρεί να συγκεντρώσει χρήματα για την υλοποίηση ενός ντοκιμαντέρ που εξιστορεί αυτά που έγιναν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και στον Εύξεινο, και κάποιοι θέλουν και επιδιώκουν να ξεχαστούν.

Το Κέντρο έχει συλλέξει σπάνιο υλικό για την τεκμηρίωση (φωτογραφίες, ταινίες και ντοκουμέντα) αλλά και σειρά συνεντεύξεων ανθρώπων που είτε έζησαν είτε μελέτησαν ενδελεχώς τα γεγονότα του ξεριζωμού, της Ανταλλαγής και της εγκατάστασης των προσφύγων.

Για να υλοποιηθεί το σχέδιο σωστά και να προβληθεί από μεγάλα δίκτυα απαιτούνται πόροι, που μόνον όσοι νοιάζονται για την ιστορική μνήμη μπορούν να τους εξασφαλίσουν.

Στο σύντομο απόσπασμα-τρέιλερ του πρότζεκτ, και με φόντο τη μουσική από τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά του Σταμάτη Σπανουδάκη, ο Μπιλ Κέρτις περιγράφει, στα αγγλικά, τα επιτεύγματα των Ελλήνων της Μικρασίας και του Πόντου στη φιλοσοφία, την επιστήμη, την ιστοριογραφία, την ποίηση και το εμπόριο. Χρειάστηκαν 2.500 χρόνια για να γίνει ο ελληνισμός και 10 χρόνια για να καταστραφεί, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μέχρι το 1923, μας θυμίζει το τρέιλερ, από τα δύο εκατομμύρια Έλληνες της Μικράς Ασίας
(στην αρχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου), πάνω από 700.000 πέθαναν και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι ξεριζώθηκαν κατά την αναγκαστική Ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

«Παρελθούσες και τωρινές κυβερνήσεις της Τουρκίας αρνούνται πεισματικά τις γενοκτονίες Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Ισχυρίζονται ότι οι χριστιανικές κοινότητες στην Τουρκία έχασαν τη ζωή τους συνεπεία της αναταραχής του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.»

Η Σάνο Χάλο δίνει μια συγκλονιστική μαρτυρία, ενώ τις επιστημονικές τους απόψεις καταθέτουν οι: Βαγγέλης Κουφουδάκης, Τανέρ Ακσάμ, Ρίτσαρντ Χοβανισιάν, Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου, Τζορτζ Σερινιάν.

«Μην αφήσετε την ιστορία τους να ξεχαστεί. Βοηθήστε να αντιμετωπιστούν όσοι λένε ότι οι σφαγές δεν έγινε ποτέ», προτρέπει το ενημερωτικό απόσπασμα του ντοκιμαντέρ, για την υλοποίηση του οποίου το Ελληνικό Κέντρο (http://hellenicresearchcenter.org) ζητεί την οικονομική μας στήριξη.

  • http://hellenicresearchcenter.org/index.php/anatolian-greek-genocide/upcoming-documentary