3 Φεβρουάριος 2015, 08:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2015, 08:38

Ο Τσίπρας βλέπει σήμερα Ρέντσι και Γιούνκερ

  • Ο Τσίπρας βλέπει σήμερα Ρέντσι και Γιούνκερ
    Ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι

Σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο ο Αλέξης Τσίπρας με δεύτερο σταθμό της περιοδείας του τη Ρώμη. Στόχος να πείσει τους συνομιλητές του για αλαλγή πορείας της ΕΕ. Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Έλληνα πρωθυπουργού έχει στο βάθος τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, εκεί όπου θα έρθει για πρώτη φορά τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα με τον Ιταλό ομόλογο του Ματέο Ρέντσι και αναμένεται να του τονίσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα επισημάνει ακόμα το γεγονός ότι αυτό απαιτεί και χρόνο και δημοσιονομικό χώρο.

Επιπλέον θα τονίσει ότι η στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την τρόικα που βάζει φραγμούς. Και ότι επιτέλους η Ευρώπη πρέπει να εμπιστεύεται τους θεσμούς και τα όργανά της και δεν έχει ανάγκη την τρόικα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η δήλωση του  Ρέντσι στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL 102.5 ότι πρέπει να μεταθέσουμε την κουβέντα από την πολιτική της λιτότητας προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για μία παραγωγική συζήτηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών το απόγευμα της Τρίτης στη Ρώμη.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός «πετάει» με το Embraer για Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μία προσπάθεια να μπει οριστικά τέλος στο ρόλο της τρόικας, αλλά και να υπάρξει πολιτική συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για την χρηματοδότηση της χώρας χωρίς να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα. 

Την Τετάρτη το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει την πύλη των Ηλυσίων Πεδίων για συνομιλίες με τον Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει αναλάβει έναν μεσολαβητικό ρόλο με τη Γερμανία με στόχο να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και απειλεί τη σταθερότητα της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ