2 Φεβρουάριος 2015, 23:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2015, 23:42

Κούρεμα χρέους τέλος, έρχεται η ανταλλαγή του

  • Κούρεμα χρέους τέλος, έρχεται η ανταλλαγή του

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την ονομαστική διαγραφή χρέους, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, προτείνοντας αντί του «κουρέματος» ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) με δύο ειδών ομόλογα: ένα είδος με ρήτρα ανάπτυξης και ένα είδος χωρίς ημερομηνία λήξης.

Ο πρώτος τύπος, τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης.

Ο δεύτερος τύπος, τα λεγόμενα «perpetual bonds», θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ξεπερνά τον σκόπελο της λέξης «κούρεμα» ο οποίος προκαλεί ανατριχίλα στο Βερολίνο.

Ο Γ.Βαρουφάκης δήλωσε στους FT ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering).

Μάλιστα διευκρίνισε ότι «θα πω "βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη (deformed) παρά μια μεταρρυθμισμένη (reformed) Ελλάδα"».