2 Φεβρουάριος 2015, 16:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2015, 16:57

«Ψήνεται» το ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ

  • Η Γερμανία ζητά να αξιολογηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα
    (Φωτ.: EPA / Rainer Jensen)

Μπορεί όλες αυτές τις μέρες το Βερολίνο να άφηνε να διαρρεύσει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλει να δει τον Αλέξη Τσίπρα, και ότι ο Σόιμπλε δεν θέλει να δει τον Βαρουφάκη, ήρθε όμως η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαριάνε Βιρτς για να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καλοδεχούμενος στο Βερολίνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, αν και το πιθανότερο είναι η πρώτη συνάντηση να γίνει στο ουδέτερο έδαφος των Βρυξελλών στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 12 Φεβρουαρίου.

Η Γερμανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος τοποθετήθηκε όμως και στο θέμα της κατάργησης της τρόικας δηλώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη διατήρησή της. Άφησε όμως ένα παράθυρο για την κατάργησή της μια και όπως είπε είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει την αναθεώρηση των συμφωνιών. «Το τι θα προκύψει από τις σχετικές διαπραγματεύσεις, θα το δούμε» πρόσθεσε η Μαριάνε Βιρτς.

Πάντως δεν αποκλείεται η ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει τη μέση οδό, υποστηρίζοντας ότι οι υπουργοί δεν θα συζητάνε με την τρόικα, παρά μόνο με θεσμικά όργανα, και εάν θέλουν οι τεχνοκράτες μπορούν να ενημερώνονται από τους Έλληνες τεχνοκράτες και τους συνεργάτες τους.

Από τη μεριά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ανταλλάξει ήδη φαξ με τον Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα μια πιθανή συνάντησή τους στο Βερολίνο.

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει και εντός της εβδομάδας», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ. Το πρόβλημα είναι μόνο ότι η ατζέντα του Σόιμπλε είναι τις επόμενες ημέρες πολύ βεβαρημένη. «Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Reuters Eurozone Summit.