3 Φεβρουάριος 2015, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2015, 16:55

Αποτοξίνωση στο συκώτι με 10 «θαυματουργές» τροφές

 • Αποτοξίνωση στο συκώτι με 10 «θαυματουργές» τροφές
  Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος

Το ήπαρ, ή αλλιώς το συκώτι, είναι ένα ζωτικό όργανο απαραίτητο στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς παίζει κυρίαρχο ρόλο στο μεταβολισμό. Επιτελεί πολλές λειτουργίες, όπως η αποθήκευση γλυκογόνου, η καταστροφή ερυθροκυττάρων, η παραγωγή ορμονών και η απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το σώμα.

Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση, ξεκινώντας από την κατανάλωση των ενδεδειγμένων τροφών που το ενεργοποιούν έτσι ώστε να απομακρύνει αποτελεσματικότερα τις τοξίνες από το σώμα.

Ποιες είναι αυτές;

 1. Σκόρδο: Ενεργοποιεί τα ένζυμα του ήπατος και περιέχει σημαντική ποσότητα αλλισίνης και σεληνίου (δύο φυσικά συστατικά που ωφελούν το συκώτι).
 2. Γκρέιπφρουτ: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, κι έτσι βοηθά το συκώτι να απαλλαγεί από βλαβερές ουσίες.
 3. Καρότο: Περιέχει φλαβονοειδή και βήτα καροτένιο (συστατικά που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του ήπατος).
 4. Πράσινο τσάι: Πλούσιο σε κατεχίνες (σύνθετες αντιοξειδωτικές ουσίες) που υποβοηθούν τη λειτουργία του ήπατος.
 5. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λαχανίδα): Περιέχουν μεγάλες ποσότητες χλωροφύλλης κι έτσι «ρουφούν» τις τοξίνες από το αίμα, εξουδετερώνουν βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες από εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα και ενισχύουν την παραγωγή της χολής για την απομάκρυνση υπολειμμάτων από τα όργανα του σώματος και το αίμα.
 6. Αβοκάντο: Βοηθά το σώμα να παράγει γλουταθειόνη, μια σύνθετη ουσία απαραίτητη για να απομακρύνει τις τοξίνες από το συκώτι.
 7. Μήλο: Περιέχει πηκτίνη, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση τοξινών από τη γαστρεντερική οδό και έτσι το συκώτι δεν επιβαρύνεται από τις βλαβερές ουσίες που εισέρχονται στο σώμα.
 8. Ελαιόλαδο: Απορροφά μέρος των τοξινών που υπάρχουν στο σώμα, βοηθώντας το συκώτι να λειτουργήσει εύρυθμα.
 9. Λεμόνι: Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, που βοηθά τον οργανισμό να συγκεντρώσει τις τοξικές ουσίες ώστε να απορροφηθούν ευκολότερα από το νερό.
 10. Καρύδια: Περιέχουν μεγάλη ποσότητα αργινίνης (αμινοξύ που βοηθά το συκώτι να απομακρύνει την αμμωνία).