2 Φεβρουάριος 2015, 19:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2015, 18:43

«Στόχος του 2015 η επάνδρωση της Μονής Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι»

  • «Στόχος του 2015 η επάνδρωση της Μονής Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι»
    Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»

Γεμάτη… ειδήσεις αποδείχθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» με αφορμή το νέο έτος. Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, άλλωστε, συνοδεύτηκε από τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και την ανακοίνωση των στόχων για το 2015.

Φέτος συμπληρώνονται τα 50 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου και όλοι ελπίζουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι εκείνη που ένα αίτημα χρόνων, αυτό για την επάνδρωση της Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας, θα γίνει πράξη.

«Το ζήτημα έχει κάποια καθυστέρηση λόγω των πολύπλοκων νομικών ζητημάτων αλλά και λόγω της τακτοποίησης ζητημάτων που σχετίζονται με την πολεοδομία», ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Θεοδόσης Κυριακίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και μέσα στους επόμενους μήνες θα υποβληθεί το σχετικό αίτημα προς την Ιερά Σύνοδο ώστε το μοναστήρι να έχει και πάλι μοναχούς.

Το 1968 το σωματείο ανιστόρησε τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στους πρόποδες του Βερμίου, στο Ροδοχώρι Νάουσας. Στη Μονή φυλάσσονται κειμήλια όπως η εικόνα του Αγίου Γεωργίου και τα ιερά οστά των ιερομονάχων της παλιάς Μονής στον Πόντο.

Ενόψει του εορτασμού των 50 χρόνων το σωματείο προγραμματίζει διάφορες εκδηλώσεις. «Οι δράσεις αυτές φιλοδοξούμε να μην έχουν μόνο επετειακό ή αναμνηστικό χαρακτήρα», είπε η γραμματέας Ευδοξία Καλπατσινίδου, θυμίζοντας ότι ο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» είναι μια υβριδική περίπτωση καθώς άπτεται τόσο του θρησκευτικού όσο και του πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Έτσι, αναμένεται να διοργανωθεί στο χώρο της Μονής στο Ροδοχώρι Νάουσας ένα τριήμερο συμπόσιο για το οποίο υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση σε όσους καλλιτέχνες επιθυμούν να λάβουν μέρος. «Στόχος είναι αφού εμπνευστούν από το χώρο και την ιστορία της Μονής, να δημιουργήσουν δικά τους σύγχρονα έργα», υπογραμμίζει η Ε. Καλπατσινίδου.

Στο χώρο της Μονής, επίσης, θα διοργανωθεί και μια έκθεση για την ίδια τη Μονή, ιστορικού περιεχομένου. Γι’ αυτό το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» ζητά από το κοινό να του δώσει υλικό ώστε να εμπλουτίσει τη συλλογή του.

Ένα ακόμα λεύκωμα κι ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ είναι επίσης στα άμεσα σχέδια για το 2015, ενώ φέτος η μεγάλη Πανήγυρη που θα διοργανωθεί θα έχει –για πρώτη φορά– θεματικό χαρακτήρα. «Φυσικά το θέμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη Γαλίαινα του Πόντου», καταλήγει η γραμματέας του σωματείου.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ01
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2015
12:00
Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 το Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα κόβει την πρωτοχρονιάτικη...