2 Φεβρουάριος 2015, 18:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2015, 18:32

Ιστορία και πολιτισμός του Πόντου στην Ένωση Ποντίων Περιστερίου

  • Ιστορία και πολιτισμός του Πόντου στην Ένωση Ποντίων Περιστερίου

Κυψέλη μάθησης και σκέψης έγινε στις 30 και 31 Ιανουαρίου το δημαρχείο Περιστερίου, όπου επιστήμονες και ειδικοί κλήθηκαν να αναδείξουν την ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων. Την πρώτη ημέρα εργασιών της διημερίδας που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Περιστερίου, άνοιξε ο επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ηλίας Πετρόπουλος.

Ο καθηγητής, με σπουδές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και εξειδίκευση στην αρχαία περίοδο της ιστορίας του Εύξεινου Πόντου, περιέγραψε τo χρονολογικό πλαίσιο της ελληνικής παρουσίας στην ευρύτερη παρευξείνια περιοχή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της ιστορίας του Πόντου και τις προσδοκίες των Ποντίων να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος πριν από την τελική και αναγκαστική έξοδο από την πατρογονική τους εστία. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Ηλίας Πετρόπουλος τόνισε ότι «η Γενοκτονία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία δεν πρέπει να χωρίζεται σε δύο σκέλη. Οι Πόντιοι είναι και αυτοί Μικρασιάτες».


Ηλίας Πετρόπουλος, Μαρία Τζαβάρα, Τάσος Σκούρογλου

Το επόμενο θέμα, «Μνημεία πολιτισμού στον Εύξεινο Πόντο: Μια περιήγηση στον τόπο και το χρόνο» ετοίμασε και παρουσίασε η Ελένη Μεντεσίδου, αρχαιολόγος, υποψήφια διδάκτωρ του ΔΠΘ. Η νεαρή καθηγήτρια ανέδειξε με παραδείγματα και φωτογραφικό υλικό τις περιόδους στην ιστορία του Πόντου αποδεικνύοντας ακριβώς την ιστορική συνέχεια. Ζωντανά παραδείγματα της αδιάκοπης παρουσίας και δημιουργικής ζωής των Ελλήνων σε αυτόν τον τόπο είναι τα μνημεία πολιτισμού. Το οδοιπορικό στις μεγαλύτερες και βασικότερες πόλεις του Πόντου στην ενδοχώρα και τα παράλια προσέλκυσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκ μέρους του κοινού.


Ελένη Μεντεσίδου, Μαρία Τζαβάρα, Τάσος Σκούρογλου

Στο τέλος της πρώτης μέρας στο κοινό μίλησε ο Σάββας Καλεντερίδης, συγγραφέας και εκδότης. Η ομιλία του, με θέμα «Οι γεωπολιτικές πτυχές της Γενοκτονίας: Τότε και τώρα», προκάλεσε συζήτηση και ερωτήσεις. Ο Σάββας Καλεντερίδης αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των Ελλήνων και άλλων χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, τονίζοντας την αναγκαιότητα κοινών κινήσεων των Ποντίων και των άλλων Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Οι νεκροί μας θα μας βοηθήσουν στη σημερινή θωράκιση της Ελλάδας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας θα δικαιώσει τα θύματα και θα περιορίσει τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας. Θα την φέρει στη θέση απολογούμενης χώρας».


Σάββας Καλεντερίδης, Μαρία Τζαβάρα

Την εκδήλωση προλόγισαν η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου Μαρία Τζαβάρα και οι αντιδήμαρχοι της πόλης Μαίρη Τσιώτα και Σάκης Ζορπίδης. Μεταφέρθηκε και ο χαιρετισμός του ποντιακής καταγωγής δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και ο ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδας και Νήσων.

Βασίλης Τσενκελίδης