2 Φεβρουάριος 2015, 14:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2015, 14:18

Οι Αργοναύτες-Κομνηνοί τίμησαν τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο (φωτο)

  • Οι Αργοναύτες-Κομνηνοί τίμησαν τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο (φωτο)

Την κοπή της βασιλόπιτας με μια εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου της Τραπεζούντας, συνδύασε ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στην πρώτη εκδήλωση για το 2015 που έγινε χθες.

Πολλοί ήταν οι πιστοί, οι φίλοι, αλλά και τα μέλη του συλλόγου που παρακολούθησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα εορταστική δοξολογία στη μνήμη του πολιούχου Τραπεζούντας και προστάτη του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» Αγίου Ευγενίου. Για το βίο του Αγίου καθώς και για το έργο του μίλησε ο Χρήστος Ανδρεάδης, φιλόλογος-ιστορικός και μέλος του συλλόγου.

Η κοπή της πίτας έγινε στην κεντρική αίθουσα «Άγγελος Δεληγιώργης», που ήταν όμορφα στολισμένη όπως προστάζουν τα ποντιακά παραδοσιακά έθιμα της Πρωτοχρονιάς. Ξηροί καρποί, φρούτα, κλαδιά ελιάς και δάφνης πάνω στα τραπέζια έδιναν ένα ξεχωριστό άρωμα Πόντου. Σύμφωνα με το ποντιακό έθιμο, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ο αρχηγός της οικογένειας, άντρας ή γυναίκα, «εκαλαντίαζεν τ' οσπίτ'», σκόρπιζε δηλαδή καρπούς μέσα στο σπίτι λέγοντας:

«Άμον το ρούζ'νε αούτα τα καλά, άετς 'πα να ρούζ'νε απές' σ' οσπίτ' ν' εμουν τα ευλοΐας και τα καλοσύνας»

Στην ίδια την τελετή, ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόφιλος Καστανίδης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους πριν παραδώσει τη σκυτάλη στα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου, τα οποία έψαλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και ευχήθηκαν στον κόσμο «Κάλαντα καλός καιρός και πάντα και του χρόνου», όπως στον αλησμόνητο Πόντο. Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση ποντιακών χορών από το μεγάλο χορευτικό συγκρότημα.

Gallery