2 Φεβρουάριος 2015, 13:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2015, 13:50

Ο Γιούνκερ θα καταργήσει την τρόικα ή μήπως όχι;

  • Ο Γιούνκερ θα καταργήσει την τρόικα ή μήπως όχι;

Με το... γάντι φαίνεται ότι επιχειρεί να φρενάρει σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τα σχόλια γύρω από τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που είδαν το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τα οποία θέλει να καταργήσει την τρόικα.

Όπως αναφέρει το Real.gr επικαλούμενο κύκλους του περιβάλλοντος Γιούνκερ, η Κομισιόν δεν πρόκειται να αναλάβει καμία ιδιαίτερη πρωτοβουλία σε κανένα από τα ανοιχτά μέτωπα, δηλαδή την αλλαγή του μοντέλου της τρόικας ή άλλων κινήσεων σε σχέση με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος πριν από την παρουσίαση των προγραμματικών δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Το χορό των γερμανικών δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην κατάργηση της τρόικας άνοιξε η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της  «Ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα».

«Πρώτα οι Έλληνες προκάλεσαν εντός της εβδομάδας πολλή φασαρία. Το σαββατοκύριακο τα μηνύματα από την Αθήνα έγιναν πιο συμφιλιωτικά. Και τώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ είναι έτοιμος για έναν συμβιβασμό. Και το Βερολίνο μάλλον ακολουθεί» ανέφερε το άρθρο, υπογραμμίζοντας ότι ο Γιούνκερ σχεδιάζει να καταργήσει την τρόικα και «αυτό το τρίο να μην ξαναπάει στην Αθήνα».

Μια τέτοια παραχώρηση είναι δυνατή όμως μόνο εφόσον η νέα ελληνική κυβέρνηση αποδεχτεί την έως τώρα συμφωνηθείσα πορεία μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, τονίζεται στο σχετικό άρθρο.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την Handelsblatt, θέλει να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα και σε ένα άλλο σημείο, την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.