2 Φεβρουάριος 2015, 13:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2015, 13:40

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω υδάτων και κατολισθήσεων

  • Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω υδάτων και κατολισθήσεων
    Η Εγνατία Οδός στο ύψος της Καλαμιάς Κοζάνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)
  • Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω υδάτων και κατολισθήσεων
    Κάτοικος προσπαθεί να διασχίσει πλημμυρισμένο δρόμο στο χωριό Βρυσέλλα Θεσπρωτίας (φωτ.: Απόστολος Δήμου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
  • Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω υδάτων και κατολισθήσεων
    Άνδρες της Πυροσβεστικής σε βάρκα έξω από πλημμυρισμένη επιχείρηση από τα νερά του ποταμού Άραχθου στο χωριό Ανθότοπος Άρτας (φωτ.: Μαίρη Τζώρα / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σοβαρά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας αφήνει πίσω του το κύμα κακοκαιρίας, την ώρα που Ήπειρος και Ευρυτανία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη Θεσπρωτία λόγω υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε επαρχιακές οδούς αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας. Στην Πρέβεζα η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καναλακίου-Πάργας γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς εξαιτίας της υπερχείλισης του Αχέροντα.

Στο νομό Άρτας (που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης) εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί στις όχθες του Αράχθου. Στο δε δήμο Βορείων Τζουμέρκων οι καθιζήσεις και οι κατολισθήσεις κρατούν κλειστά πολλά μέρη του οδικού δικτύου.

Η Εγνατία Οδός παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κοίλων και Καλαμιάς στην Κοζάνη.

Στην Ευρυτανία κλειστές παραμένουν οι περισσότερες επαρχιακές οδοί του νομού εξαιτίας όχι μόνο της έντονης βροχόπτωσης αλλά και των καθιζήσεων. Δύσκολη είναι η πρόσβαση στις τοπικές κοινότητες Δάφνης και Χρύσως. Τις μεγαλύτερες ζημιές τις έχει υποστεί το επαρχιακό δίκτυο Ανιάδας - Αγ. Θεοδώρων, ενώ ετοιμόρροπα τοιχία υπάρχουν δίπλα στο οδικό δίκτυο στην τοπική κοινότητα Μεσοκώμης. Ρηγματώσεις με άμεση επικινδυνότητα κατάπτωσης εντοπίζονται στην επαρχιακή οδό Προυσού-Τόρνου. Λόγω κατολίσθησης στην τοπική κοινότητα Κρικέλλου του δήμου Καρπενησίου εκκενώθηκε το χωριό. 

Στα Άγραφα καταστράφηκε η γέφυρα Χοντέικα στην τοπική κοινότητα Αγράφων, ενώ επικίνδυνες ζημιές έχει υποστεί η γέφυρα Βαρβαριάδας.

Εκτεταμένες ζημιές υπάρχουν και στη Φθιώτιδα. Λόγω υπερχείλισης του Σπερχειού διακόπηκε η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών στο τμήμα Κάτω Τιθορέα - Λιανοκλάδι. Κλειστές –σε διάφορα τμήματα– είναι η επαρχιακές οδοί Λαμίας-Γοργοποτάμου, Υπάτης-Σπερχειάδας και Κανοχωρίου-Υπάτης.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται η Λέσβος και η Σάμος. Λόγω των ισχυρών ανέμων προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές, ενώ η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε καθιζήσεις σε περιφερειακούς δρόμους.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά πού είναι τα σημαντικότερα προβλήματα αλλά και σε ποια σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.