2 Φεβρουάριος 2015, 13:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2015, 13:20

Ελλάδα και Κύπρος σε συναντίληψη για το Κυπριακό

  • Ελλάδα και Κύπρος σε συναντίληψη για το Κυπριακό
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιθεωρούν τιμητικό άγημα κατά τη διάρκεια της υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου)

Διπλό πολιτικό μήνυμα έστειλε από τη Λευκωσία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Το πρώτο αφορούσε τους εταίρους και τους δανειστές μας και το δεύτερο την Τουρκία και τις προκλήσεις της.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ώριμη και αναγκαία» την αντικατάσταση της τρόικας, και στο βαθμό που τελικά θα επιβεβαιωθεί η σχετική συζήτηση, θα είναι ένα θετικό βήμα για την Ευρώπη.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους, η επιτυχής κατάληξη της οποίας θα ωφελήσει και τα δύο μέρη. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Barbaros» υπονομεύει τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και υποστήριξε –στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης στην κυπριακή κυβέρνηση– ότι παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα, Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν πυλώνες σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή.


Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Αλέξη Τσίπρα (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου)

«Θα υποστηρίξουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», συνέχισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη συναντίληψη Αθήνας-Λευκωσίας στο εθνικό θέμα.

Αναφερόμενος δε στο θέμα της ΑΟΖ, υποστήριξε ότι τα βήματα που θα γίνουν θα είναι προσεκτικά. Ο Κύπριος πρόεδρος από τη μεριά του εξέφρασε τη βαθύτατη ικανοποίησή του για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, ευχόμενος κάθε επιτυχία στον νέο πρωθυπουργό. «Επαναβεβαιώθηκε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας περνούν μέσα από το Κυπριακό και δεν μπορούν να συνυπάρξουν με προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου», είπε ο Ν. Αναστασιάδης.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Το απόγευμα θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρό της Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές επαφές με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολούθως θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται το βράδυ με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμήν του πρωθυπουργού ο Νίκος Αναστασιάδης.