2 Φεβρουάριος 2015, 11:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2015, 11:39

Τι θα κάνει η κυβέρνηση για μισθούς, συντάξεις και απολύσεις

  • Ισπανία: Ανεβαίνει στα 858 ευρώ ο κατώτατος μισθός το 2018

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, από 586 ευρώ που είναι σήμερα, θα γίνει αφού πρώτα τεθούν ξανά σε λειτουργία οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η διαδικασία της μετενέργειας, αλλά και οι διατάξεις που αφορούν τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Αυτό τουλάχιστον προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα αναμένεται να δοθούν σε αντιστάθμισμα φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, ακόμα και βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών σε μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή η αύξηση των μισθών χωρίς να προκύψουν νέες απολύσεις.

Για τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρχουν ηλικιακές διαφοροποιήσεις, άρα όλοι θα μεταβούν στα 751 ευρώ. Σύμφωνα δε με τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ ή 511 ευρώ για νέους έως 25 ετών αμείβονται 137.103 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Στην περίπτωση όμως που σε αυτούς προστεθούν και όσοι επηρεάζονται από τον κατώτατο μισθό (π.χ. εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης ή με μπλοκ παροχής υπηρεσιών), τότε υπολογίζεται ότι πάνω από 300.000 άτομα αμείβονται με όρους κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας φαίνεται να έχει αντιληφθεί τη δυσκολία που θα υπάρξει στις επιχειρήσεις ώστε να απορροφήσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, και προτίθεται να προωθήσει τη συγκεκριμένη αλλαγή μόνο σε συνδυασμό με μέτρα που θα μειώνουν φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.

Για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ούτε θα κοπεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) σε όσους το λαμβάνουν.

Για τις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι από το 5% που είναι σήμερα, το ποσοστό των επιτρεπόμενων θα επιστρέψει στο 3% ή στο 2%. Ταυτόχρονα, θα ρυθμιστεί και το καθεστώς με το ύψος της αποζημίωσης που χορηγείται σε περίπτωση απόλυσης, καθώς σήμερα από 16 έτη προϋπηρεσίας και άνω, η αποζημίωση παραμένει σχεδόν η ίδια.