2 Φεβρουάριος 2015, 11:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2015, 11:50

«Πάφρα του Πόντου, η χώρα των γενναίων» στο Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης

  • «Πάφρα του Πόντου, η χώρα των γενναίων» στο Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης

Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης, τιμώντας όπως κάθε χρόνο τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, πραγματοποίησε γιορτή γραμμάτων το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Ιανουαρίου. Πολλά ήταν τα μέλη αλλά και οι φίλοι του συλλόγου που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση-αφιέρωμα στον ποντιακής καταγωγής π. Νικόλαο Κυνηγόπουλο και στο σημαντικό σύγγραμμά του Πάφρα του Πόντου, η χώρα των Γενναίων.

Στο βιβλίο αναφέρθηκε με γλαφυρό λόγο ο Φάνης Μαλκίδης, δίνοντας βάρος στις αναφορές που υπάρχουν για τους Αγίους του Πόντου, την καταγραφή αναμνήσεων προσφύγων πρώτης γενιάς με καταγωγή την περιοχή της Πάφρας, και τον ηρωισμό των κατοίκων της Πάφρας:

«Ο Πόντος έχει το δικό του Σούλι, τον δικό του Ζάλογγο, το δικό του Κούγκι, τον δικό του Παπαφλέσσα, τον δικό του Κολοκοτρώνη. Δυστυχώς άγνωστα στα σχολικά εγχειρίδια».

«Κάθε αναφορά στον Πόντο είναι ένα ακόμα λιθαράκι στο οικοδόμημα της μνήμης και στην ανάδειξη της ιστορίας του Πόντου. Χαιρόμαστε που είμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε μια ακόμη αναφορά στην αγαπημένη μας πατρίδα τον Πόντο, να σκαλίσουμε λίγο τη μνήμη μας και να τιμήσουμε ανθρώπους όπως
ο π. Νικόλαος. Τίποτα δεν θα υπήρχε από το παρελθόν αν δεν υπήρχαν οι πνευματικοί άνθρωποι που τα κατέγραψαν και τα διέσωσαν. Οι σοφοί εισέρχονται στην αθανασία και ζώντες», ανέφερε μεταξύ άλλων στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεόδωρος Ρωμανίδης.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στον Πόντο και στη ζωή των Τριών Ιεραρχών.

  • π. Νικόλαος Κυνηγόπουλος, Πάφρα του Πόντου: Η χώρα των γενναίων, εκδ. Αφοί Κυριακίδη.
Gallery