2 Φεβρουάριος 2015, 09:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2020, 14:29

Ήπειρος και Ευρυτανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 • Ήπειρος και Ευρυτανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  Το Γεφύρι της Πλάκας στην Άρτα μετά την ανείπωτη καταστροφή
 • Ήπειρος και Ευρυτανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  Τα ορμητικά νερού του ποταμού, ευτυχώς δεν κατέστρεψαν τις κολώνες του γεφυριού
 • Ήπειρος και Ευρυτανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  Πλημμυρισμένος επαρχιακός δρόμος στην Ευρυτανία
 • Ήπειρος και Ευρυτανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  Κατολισθήσεις έχουν προκληθεί σε πολλές περιοχές της Ηπείρου και της Ευρυτανίας

Το πρώτο φως της ημέρας βρίσκει την Ήπειρο σοβαρά τραυματισμένη από την πρωτοφανή κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή από το πρωί του Σαββάτου και τη θλίψη για την κατάρρευση του εμβληματικού Γεφυριού της Πλάκας στην Άρτα να είναι ακόμα πιο έντονη.

Ήδη από χθες βρίσκεται στην Άρτα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να επιβλέψουν τις ενέργειες ανακούφισης των πληγέντων.

Με τις ζημιές να φθάνουν στο 60% του οδικού δικτύου της Ηπείρου, καλλιέργειες, καταστήματα και σπίτια να έχουν πλημμυρίσει, η περιοχή όπως και Ευρυτανία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το Γεφύρι της Πλάκας θα ανακατασκευαστεί
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό σήμερα το πρωί ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι έχει ήδη αρχίσει η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές, ενώ τόνισε πως η αποκατάσταση της ιστορικής Γέφυρας στην Πλάκα είναι τεχνικά εφικτή και θα γίνει. Μάλιστα διευκρίνισε ότι ήδη στο σημείο βρίσκονται κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού και μόλις υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα θα βρεθούν και τα υλικά της γέφυρας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην ανακατασκευή του γεφυριού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είπε ότι την μελέτη προσφέρθηκε να αναλάβει δωρεάν το ΕΜΠ.

Η λίμνη Παμβώτιδα στο «κόκκινο»
Στα Ιωάννινα έχει ανέβει η στάθμη των νερών σε ποταμούς και έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όπου η στάθμη των υδάτων στην λίμνη Παμβώτιδα έχει αυξηθεί επικίνδυνα.

Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, υπάρχουν μεγάλης έκτασης, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις σε όλο το οδικό δίκτυο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν με μανία την περιοχή του δήμου Δωδώνης προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί και στη Θεσπρωτία. Συγκεκριμένα στους δήμους Φιλιατών και Ηγουμενίτσας έχει υπερχειλίσει ο ποταμός Καλαμάς, ενώ στο δήμο Σουλίου πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες μετά την υπερχείλιση του Αχέροντα.