2 Φεβρουάριος 2015, 09:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2015, 09:04

«Νέο συμβόλαιο» με την Ευρώπη διεκδικεί η Ελλάδα

  • «Νέο συμβόλαιο» με την Ευρώπη διεκδικεί η Ελλάδα
    Ο Γιάννης Βαρουφάκης με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την αδυναμία της Ελλάδας να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της εάν δεν υπάρξει συμφωνία για χαλάρωση της λιτότητας έστειλε από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, προαναγγέλοντας στην ουσία το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για «νέο συμβόλαιο» με την Ευρώπη.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα είναι υπέρογκα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους πήγε στο δημόσιο χρέος της χώρας. «Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα πάντα και με τόκους» είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης, αποφεύγοντας να μιλήσει για νέο κούρεμα.

Ο υπουργός προανήγγειλε τις επαφές με άλλους εταίρους εκφράζοντας την προσδοκία του να μεταβεί σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη για επαφές τόσο με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ήδη έχει συμφωνηθεί συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του ο Μισέλ Σαπέν είπε ότι μπορεί να υπάρξει αυτό το «νέο συμβόλαιο» με την Ελλάδα, με κύριους άξονες την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η αποτελεί «κοινή πεποίθηση» της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και των εταίρων της «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» ενώ επανέλαβε ότι «το ελληνικό χρέος είναι ένα θέμα που πρέπει να το εξετάσουμε».

Ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «θα πρέπει να δοθεί μια ανάσα στην κυβέρνηση» και πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, ώστε να σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».