31 Ιανουάριος 2015, 17:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2015, 17:31

Ο Γιάννης Ρουμπάτης επικεφαλής στην ΕΥΠ

  • Ο Γιάννης Ρουμπάτης επικεφαλής στην ΕΥΠ
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας φίλος από τα παλιά, ο γνωστός δημοσιογράφος και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, κάνει τη μεγάλη επιστροφή στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Ο λόγος για τον Γιάννη Ρουμπάτη που ανέλαβε επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αντικαθιστώντας τον Θόδωρο Δραβίλα που ήταν προσωπική επιλογή Σαμαρά.
Ο Γιάννης Ρουμπάτης, που έχει γεννηθεί στα Γιάννενα, υπήρξε ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Παπανδρέου (1987-1988).

Έχει σπούδασε στις ΗΠΑ, και είναι διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Ουάσινγκτον. Μετά την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία το 1981, ο Γιάννης Ρουμπάτης έγινε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Διεθνών ΜΜΕ.

Τον Μάρτιο του 1987 τοποθετήθηκε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, παραμένοντας μέχρι τον Ιούνιο του 1988, οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να επαναφέρει στη θέση αυτή τον Δημήτρη Μαρούδα.

Από το 1994 ως το 1999 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα εθνικά θέματα και γνώστης των θεμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας.