31 Ιανουάριος 2015, 00:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2015, 00:54

Ιβάν Σαββίδης: Οραματίζεται έναν παγκόσμιο πανορθόδοξο χώρο

  • Ιβάν Σαββίδης: Οραματίζεται έναν παγκόσμιο πανορθόδοξο χώρο

Το προφίλ του ελληνικού λαού και την χαρτογράφηση της ποντιακής ψυχής έκανε ο Ιβάν Σαββίδης σε ομιλία του στη συνάντηση της ΟΣΕΠΕ, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων της Ευρώπης, πριν από λίγες μέρες στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

«Ο Ελληνικός λαός είναι ιδιαίτερος λαός. Και δεν είναι μόνο ο πληθυσμός της Ελλάδας γεωγραφικά, αλλά και η πολυπληθής διασπορά πολλών εκατομμυρίων σε όλον τον κόσμο. Όλοι εμείς είμαστε διαφορετικοί» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ενώπιον εκπροσώπων συλλόγων από Αρμενία, Αυστραλία, Γεωργία, ΗΠΑ-Καναδά, Καζακστάν, Ουκρανία, Ρωσία και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Πόντιοι μπορούν να αναλάβουν τη συνένωση του ελληνικού έθνους.

Αυτή η διαφορετική κοσμοθεωρία είναι που κάνει «το αίτημα της εθνικής αυτογνωσίας και της ενότητας των Ελλήνων και πολύ περισσότερο του Ποντιακού Ελληνισμού να είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα» είπε για να προσθέσει «εκτιμώ ότι ακριβώς ο ελληνικός λαός έχει αυτήν την ανοσία στο χάος, στην έλλειψη πνευματικότητας και ηθικής, στην οποία βυθίζεται όλο και περισσότερο μεταξύ των άλλων και η σύγχρονη Ευρώπη. Εάν εμείς – οι Έλληνες, δε λάβουμε άμεσα μέτρα για την ενίσχυση και την αναζωογόνηση των κύριων αξιών μας, τη θέση μας αμέσως θα την καταλάβουν άλλοι και αυτά δεν είναι απλά λόγια».

Ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος, ότι σήμερα είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο να απαντήσουμε στην ερώτηση: τι σημαίνει η ευρωπαϊκή ταυτότητα» ενώ σε καμία περίπτωση «δεν μπορούμε να μείνουμε στο περιθώριο».

«Εγώ εκτιμώ ότι ακριβώς εμείς οι Έλληνες Πόντιοι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να αναλάβουμε την πρωτοβουλία της δημιουργίας του παγκόσμιου πανορθόδοξου χώρου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, διευκρινίζοντας ότι οι Πόντιοι μπορούν να αναλάβουν τη συνένωση του ελληνικού έθνους μια και με τους ρυθμούς που μεταναστεύουν οι Έλληνες «σε δέκα χρόνια, εάν ο ρυθμός αύξησης της μετανάστευσης είναι ο ίδιος, τότε οι Έλληνες της διασποράς θα υπερβαίνουν αριθμητικά τον πληθυσμό στην Ελλάδα».

Συλλογοι