30 Ιανουάριος 2015, 18:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2015, 18:27

Η... βόμβα Βαρουφάκη που έδιωξε τον Ντάισελμπλουμ (φωτο)

 • Η... βόμβα Βαρουφάκη που έδιωξε τον Ντάισελμπλουμ (φωτο)
  Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...
 • Η... βόμβα Βαρουφάκη που έδιωξε τον Ντάισελμπλουμ (φωτο)
  Ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης υποδέχεται τον Γερούν Ντάισελμπλουμ
 • Η... βόμβα Βαρουφάκη που έδιωξε τον Ντάισελμπλουμ (φωτο)
  Ο Γιάννης Βαρουφάκης περιτριγυρισμένος από υπουργούς της κυβέρνησης και απέναντι ο Ντάισελμπλουμ
 • Η... βόμβα Βαρουφάκη που έδιωξε τον Ντάισελμπλουμ (φωτο)
  Χαμόγελα λίγο πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου
 • Η... βόμβα Βαρουφάκη που έδιωξε τον Ντάισελμπλουμ (φωτο)
  Μάλλον ο υπουργός Οικονομικών δεν συμφωνεί με αυτά που ακούει
 • Η... βόμβα Βαρουφάκη που έδιωξε τον Ντάισελμπλουμ (φωτο)
  Ο έξαλλος Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κάπως έτσι τελείωσαν όλα...

Αρχισαν τα...όργανα; Ο χρόνος θα δείξει. Και αυτό γιατί το φινάλε της συνάντησης που είχαν στο Υπουργείο Οικονομικών και κράτησε πάνω από δυο ώρες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης μαζί με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν σαν να έσκασε ...βόμβα.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την τρόικα μια σαθρή επιτροπή που έχει αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί να συνομιλήσει μαζί τους, αλλά μόνο με τους επίσημους εταίρους. Μόλις έριξε τη βόμβα αυτή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο επικεφαλής του Eurogroup ρωτήθηκε εάν θέλει να απαντήσει κάτι και τότε εκείνος απλά σηκώθηκε και αποχώρησε από την αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών.

Και όλα αυτά όταν νωρίτερα οι Βαρουφάκης και Ντάισελμπλουμ μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για το εξαιρετικό κλίμα της συνάντησης, που όπως αποδείχθηκε όμως δεν υπήρχε και φαινόταν στα πρόσωπα και στον εκνευρισμό και των δυο.

Ξένοι στην ίδια πόλη, αλλά πάντα χαμογελαστοί...

Ο Βαρουφάκης από την αρχή ξεκαθάρισε πως εξήγησε στον  Ντάισελμπλουμ ποιες είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ δήλωσε τη δέσμευση της χώρας για να προχωρήσουν άμεσα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε αναφέρθηκε και στην εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης πρώτον στον ελληνικό και στη συνέχεια στους δανειστές για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μικρά πλεονάσματα, αλλά διευκρίνισε πάντα με γνώμονα πως το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ  άκουσε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά εξήγησε και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν. Σημείωσε πως στόχος και των ευρωπαίων εταίρων είναι η σταδιακή ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής οικονομίας και στην ουσία προειδοποίησε πως οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήμα προόδου. Σε μία έμμεση απειλή, υπογράμμισε πως γνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων και οι οποίες δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες.

Ερωτηθείς τέλος  ο επικεφαλής του Eurogroup για μια πιθανή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, στην ουσία απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως υπάρχει ήδη μία τέτοια διάσκεψη και λέγεται Eurogroup, κάτι που σημαίνει πως ο Ντάισελμπλουμ απορρίπτει κάθε άλλη πρωτοβουλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ