1 Φεβρουάριος 2015, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2015, 08:46

Μύθοι και αλήθειες για τα αποσμητικά

  • Μύθοι και αλήθειες για τα αποσμητικά
    Φωτ.: flickr.com/ Toby Bradbury

Όλοι μας χρησιμοποιούμε τα αποσμητικά που καταπολεμούν τον ιδρώτα και την κακοσμία του σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, αρκετές φορές ακούγονται διάφορες θεωρίες για το αν τελικά αυτή η πινελιά φρεσκάδας είναι επιβλαβής για τον οργανισμό μας και κατά πόσο ευθύνεται για την εκδήλωση ευαισθησίας στην περιοχή.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αποκατασταθεί η αλήθεια γύρω από τη χρήση των αποσμητικών μέσα από τα παρακάτω στοιχεία:

Τα αποσμητικά μειώνουν την έκκριση του ιδρώτα. Λάθος.
Τα αποσμητικά καταπολεμούν τη δυσάρεστη οσμή που προέρχεται από τη διάσπαση των βακτηριδίων του δέρματος, και δεν μειώνουν την εφίδρωση, όπως τα αντιιδρωτικά. Έτσι, σε περίπτωση που στόχος σας είναι η μείωση της εφίδρωσης θα πρέπει να επιλέξετε ένα κατάλληλο για το δέρμα σας αντιιδρωτικό προϊόν.

Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά προκαλούν αλλεργίες. Ίσως.
Όπως κάθε προϊόν, έτσι και τα αποσμητικά ή τα αντιιδρωτικά μπορεί να περιέχουν συστατικά ικανά να προκαλέσουν ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις στις ευαίσθητες επιδερμίδες. Αν λοιπόν γνωρίζουμε ότι έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα ή ότι είμαστε αλλεργικοί σε κάποιο συστατικό, τότε προτιμούμε προϊόντα χωρίς άρωμα.

Τα αντιιδρωτικά είναι ανθυγιεινά γιατί φράζουν τους πόρους του δέρματος. Λάθος.
Έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο λόγος που είναι ανθυγιεινά τα αντιιδρωτικά προϊόντα είναι επειδή φράζουν τους πόρους του δέρματος εμποδίζοντας τον ιδρώτα –δηλαδή τις τοξίνες– να φύγουν από το σώμα μας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακριβές. Οι τοξίνες απομακρύνονται από τον οργανισμό μέσω του ήπατος και των νεφρών και όχι μέσω του ιδρώτα.

Τα φυσικά αποσμητικά είναι το ίδιο αποτελεσματικά. Σωστό.
Πράγματι τα φυσικά αποσμητικά, ανάλογα με τη σύνθεσή τους, μπορούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα. Συνήθως περιέχουν φυσικά αιθέρια έλαια, τα οποία δρουν κατά των βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος και ταυτόχρονα επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, αφού δεν φράζουν τους πόρους του.