31 Ιανουάριος 2015, 09:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2015, 15:37

Τι προσέχουμε όταν επιλέγουμε παιδική αποκριάτικη στολή

  • Τι προσέχουμε όταν επιλέγουμε παιδική αποκριάτικη στολή
    Φωτ.: Αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαΐτας

Οι απόκριες είναι μια περίοδος χαράς και διασκέδασης και προκειμένου να τις ζήσουμε δίχως προβλήματα, εμείς και τα παιδιά μας, καλό είναι να έχουμε κατά νου ορισμένα βασικά πράγματα που αφορούν κυρίως την επιλογή αποκριάτικης στολής για τα παιδιά μας. Ό,τι πρέπει να προσέξουμε μας θυμίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

  • Ενδύματα για παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών δεν πρέπει να φέρουν στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού κορδόνια μακρύτερα των 7,5 εκατοστών ή κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες. Επίσης, δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια που δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού.
  • Στολές που είναι σχεδιασμένες να δένουν στο μπροστινό μέρος δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες (πάχους 3 εκ. και άνω), μακρύτερες των 36 εκ. σε μήκος, μετρημένες όταν είναι λυτές και από το σημείο που αυτές δένονται.
  • Στην περιοχή των μηρών δεν επιτρέπεται να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι κάτω από τη χαμηλότερη άκρη του ενδύματος, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα.
  • Επίσης, στους χώρους όπου γίνονται αποκριάτικα πάρτι δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες φωτιάς (τζάκια, κεριά, τσιγάρα αναμμένα) και επιβάλλεται να είναι διαθέσιμα τα αναγκαία πυροσβεστικά μέσα καθώς οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες από τα συνηθισμένα ρούχα.

Σε ό,τι αφορά τα γνωστά αποκριάτικα σπρέι, οι καταναλωτές πρέπει να επιλέγουν προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην ελληνική γλώσσα, όπως επίσης και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά.

Παράλληλα συστήνεται να μην καπνίζουν ταυτόχρονα με τη χρήση του προϊόντος, να μην ψεκάζουν απευθείας στο πρόσωπο και τα μάτια ή στην κατεύθυνση φλόγας ή πυρακτωμένου σώματος και να αποφεύγουν την αγορά σπρέι που φέρουν την ένδειξη  «μόνο για επαγγελματική χρήση», επειδή παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα.