30 Ιανουάριος 2015, 15:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2015, 15:01

Τις γενοκτονίες Ελλήνων και Ασσυρίων θα αναγνωρίσει η αρμενική Βουλή

  • Τις γενοκτονίες Ελλήνων και Ασσυρίων θα αναγνωρίσει η αρμενική Βουλή
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του αντιπροέδου της αρμενικής Βουλής με εκπροσώπους της ελληνικής και ασσυριακής κοινότητας

Πρωτοβουλία ιστορικής σημασίας αναλαμβάνει η Βουλή της Αρμενικής Δημοκρατίας. Όπως πληροφόρησε εκπροσώπους των Ελλήνων και των Ασσυρίων της Αρμενίας ο αντιπρόεδρος της αρμενικής Βουλής Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, πρόκειται να προωθηθεί και να ψηφιστεί στο αντιπροσωπευτικό σώμα της χώρας δήλωση καταδίκης της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς Τούρκους την περίοδο 1914-1923.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής της Αρμενίας, μιλώντας στους προσκεκλημένους του, χθες, ο Σαρμαζάνοφ είπε ότι η Αρμενία αναγνωρίζει και καταδικάζει τη γενοκτονία αυτών των λαών και ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αποκατασταθεί η ιστορική δικαιοσύνη, να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δοθεί απάντηση στην άρνηση των γενοκτονιών από τους Τούρκους.

«Αν ο πολιτισμένος κόσμος δεν καταδικάσει αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεγάλη καθίσταται η πιθανότητα να επαναληφθούν»

Αυτή ήταν η δήλωση του Σαρμαζάνοφ, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πολιτική άρνησης τον 21ο αιώνα.

Κατά τη συνάντησή του με τους Έλληνες και Ασσύριους εκπροσώπους, ο Αρμένιος αξιωματούχος ενημέρωσε επίσης ότι έχει ήδη συζητήσει με βουλευτές διαφόρων παρατάξεων και η στάση τους απέναντι στο προσχέδιο δήλωσης είναι θετική. Η υιοθέτησή της από τη Βουλή θα γίνει εντός του επόμενου διαστήματος, κατά την εαρινή σύνοδο της Βουλής της Αρμενίας.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής και της ασσυριακής κοινότητας εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την πρωτοβουλία και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για περαιτέρω συνεργασία.