30 Ιανουάριος 2015, 14:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2015, 14:29

Κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία με 24 νεκρούς σε 24 ώρες

  • Κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία με 24 νεκρούς σε 24 ώρες
    Μαριούπολη: Φίλοι και συγγενείς στην κηδεία τεσσάρων θυμάτων των πρόσφατων συγκρούσεων (φωτ.: Sergey Vaganov / EPA)
  • Κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία με 24 νεκρούς σε 24 ώρες
    Ορθόδοξος ιερέας ευλογεί άνδρες που κλήθηκαν στον ουκρανικό στρατό λίγο προτού αυτοί αναχωρήσουν για το Κίεβο (φωτ.: Sergey Dolzhenko / EPA)

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους 19 πολίτες, σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Στο Ντονέτσκ, το προπύργιο των αυτονομιστών, επτά πολίτες έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη το βράδυ. Άλλοι πέντε σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών την ώρα που ήταν σε εξέλιξη διανομή τροφίμων. Το Κίεβο από την πλευρά του ανακοίνωσε το θάνατο πέντε στρατιωτών και επτά πολιτών σε περιοχές που ελέγχονται από τον ουκρανικό στρατό.

Και ενώ –όπως όλα δείχνουν– η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται, εκπρόσωποι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των φιλορωσικών δυνάμεων ετοιμάζονται να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Μινσκ, χωρίς να είναι γνωστό το πότε θα ξεκινήσει ούτε το πλαίσιο των συνομιλιών, τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Αντιδρά η Ρωσία στην παράταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ρόλο που παίζει στην ουκρανική κρίση.

«Η πολιτική της σύγκρουσης υπό τη μορφή κυρώσεων δεν οδηγεί πουθενά και δεν έχει ως αποτέλεσμα παρά να πλήττει τους λαούς και τις οικονομίες των χωρών μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.