30 Ιανουάριος 2015, 13:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2015, 17:30

Και στη Γερμανία οι Πόντιοι δηλώνουν «παρών»!

  • Και στη Γερμανία οι Πόντιοι δηλώνουν «παρών»!
    Ο συγγραφέας Νίκος Πετρίδης και ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιμπραχίμ, ο γιος του Ηρακλή» (φωτ.: Παύλος Νικολαΐδης)
  • Και στη Γερμανία οι Πόντιοι δηλώνουν «παρών»!
    Ο συγγραφέας Νίκος Πετρίδης και ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης με μέλη ποντιακών συλλόγων της Γερμανίας (φωτ.: Παύλος Νικολαΐδης)

Δυνατά και… ποντιακά χτύπησε η καρδιά της ελληνικής κοινότητας στο Έσλινγκεν της Γερμανίας, με αφορμή την παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος του Νίκου Πετρίδη Ιμπραχίμ, ο γιος του Ηρακλή σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Έσλινγκεν. Το παρών όμως έδωσαν και πρόεδροι συλλόγων από γειτονικές πόλεις, όπως ο Ιωάννης Ιντζές («Αργοναύτες» Βάιμπλινγκεν), ο Δημήτρης Οξυσίδης (Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης) και ο Μελέτιος Πολατίδης («Ξενιτέας» Έχινγκεν).

Παρόντες και ο εκδότης του βιβλίου και της εφημερίδας Ποντιακή Γνώμη Σάββας Καλεντερίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πέτρος Τσακιρίδης (που κατάγεται από το ζωντανό ποντιακό χωριό Λευκόπετρα Ξάνθης) καθώς και ο ευπατρίδης Αμανάτιος Ταγκαλίδης.

Όπως ήταν φυσικό, ο συγγραφέας δέχτηκε πλήθος ερωτήσεις για τον τόπο καταγωγής των περισσοτέρων που βρέθηκαν στην εκδήλωση, αρκετοί από τους οποίους είναι πρόσφυγες από τα χωριά της Γεωργίας και ιδιαίτερα της Τσάλκας.

«Φιλίες, συγκρούσεις και ανταγωνισμοί στο μεσόγειο Πόντο. Στον “άγνωστο” Πόντο. Μια ιστορία που κυλάει μέσα στην Ιστορία. Η φυλή, το αίμα, η γλώσσα, η θρησκεία, η φιλία, η αγάπη, το μίσος» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Η πιο συγκλονιστική στιγμή της εκδήλωσης ωστόσο ήταν όταν δέκα χορευτές, οι περισσότεροι από τους οποίους γεννήθηκαν στη Γερμανία, χόρεψαν πυρρίχιο. Ανάμεσά τους ο γιατρός Δημήτρης Βασιλειάδης, αντιπρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης, γεννημένος στο Βερολίνο.