30 Ιανουάριος 2015, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2015, 14:52

Εκδήλωση τιμής για την Παιδεία στον Πόντο από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

  • Εκδήλωση τιμής για την Παιδεία στον Πόντο από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πόντιου Παπά και δασκάλου, στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε για μία ακόμα χρονιά η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης.

Η ετήσια εκδήλωση την ημέρα των Τριών Ιεραρχών αποτελεί θεσμό για την Εύξεινο Λέσχη ενώ το μνημείο, ας σημειωθεί, έχει ανεγερθεί το 1979, με έξοδά της.

Την επιμνημόσυνη δέηση σήμερα το πρωί τέλεσε ο πατέρας Λάζαρος, ιερέας του γειτονικού ναού της του Θεού Σοφίας, ενώ στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ο αντιπρόεδρός της Στάθης Παπαδόπουλος, και εκ μέρους της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης ο πρόεδρός της Γιάννης Αποστολίδης.

Νέοι της Ευξείνου Λέσχης, ντυμένοι με ποντιακές φορεσιές, στέκονταν με περηφάνια δεξιά και αριστερά του μνημείου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης έχει ως καθιερωμένο θεσμό την απόδοση τιμής στα γράμματα και στις τέχνες. Η διάσωση του ελληνισμού στον ιστορικό Πόντο οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην Παιδεία, στον δάσκαλο και στον παπά. Το συγκεκριμένο μνημείο κατασκεύασε με έξοδά της η Εύξεινος Λέσχη το 1979 ως συμβολισμό αλλά και απόδοση τιμής στον δάσκαλο και τον παπά», είπε στο pontos-news.gr, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Γιάννης Αποστολίδης.

Ομιλία και βράβευση μαθητών

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση και στα γραφεία της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, όπου ο καθηγητής της Μέσης Εκπαίδευσης Παναγιώτης Φυντανίδης μίλησε για τους Τρεις Ιεράρχες, τους δεσμούς τους με τον Πόντο και για τις εκπαιδευτικές μεθόδους στην αλησμόνητη πατρίδα.

Ακολούθησε βράβευση μαθητών (παιδιών μελών της Λέσχης), οι οποίοι αρίστευσαν την περσινή χρονιά στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης