Μπιλ Γκέιτς: Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την ανθρωπότητα

  • Μπιλ Γκέιτς: Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την ανθρωπότητα
    Φωτ.: Tim Ireland (EPA)

Μετά τον διάσημο φυσικό Στίβεν Χόκινγκ που δήλωσε ότι «η πλήρης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους», και ο Μπιλ Γκέιτς έρχεται να μας προειδοποιήσει.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Microsoft, οι άνθρωποι θα πρέπει να θεωρούν απειλή την τεχνητή νοημοσύνη και να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ανθρωπότητα δεν προβληματίζεται πιο σοβαρά για την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει τόσο ισχυρή που θα καταντήσει ανεξέλεγκτη», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ανησυχίες αυτές του Μπιλ Γκέιτς έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις απόψεις ενός κορυφαίου στελέχους της Microsoft, του διευθυντή ερευνών Έρικ Χόρβιτς, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι δεν βλέπει κάτι απειλητικό στην τεχνητή νοημοσύνη.

Περίπου το ένα τέταρτο των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Microsoft αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη.

Ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι ο Μπιλ Γκέιτς ξεκαθαρίζει πως αν και η εταιρεία του επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, ο ίδιος ανησυχεί. «Αρχικά οι μηχανές θα κάνουν πολλές δουλειές για μας και δεν θα είναι πολύ έξυπνες. Αυτό θα είναι θετικό, αν το χειριστούμε σωστά. Όμως μετά από μερικές δεκαετίες η (τεχνητή) νοημοσύνη θα γίνει αρκούντως δυνατή για να αποτελεί πηγή ανησυχίας», δηλώνει. Παραδέχεται ωστόσο ότι παρά τις επιφυλάξεις του, αν ήταν νεότερος και εργαζόταν στη Microsoft, πιθανότατα και εκείνος να ήταν ερευνητής στο πεδίο της σούπερ νοημοσύνης.