30 Ιανουάριος 2015, 09:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2015, 10:26

«Καμία ανησυχία» από τις ΗΠΑ για την ελληνική στάση στο θέμα της Ρωσίας

  • «Καμία ανησυχία» από τις ΗΠΑ για την ελληνική στάση στο θέμα της Ρωσίας
    Η (ελληνικής καταγωγής) εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι

Ολίγον από… Ελλάδα είχε η ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι στους δημοσιογράφους. Το καυτό θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ήταν –όπως αναμενόταν– στο επίκεντρο της ερωτήσεων και κατά συνέπεια η στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

«Προφανώς, εκτιμούμε τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων μας στην εφαρμογή των κυρώσεων που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεργαζόμαστε ώστε να βοηθήσουμε στον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία», είπε αρχικά η Τζένιφερ Ψάκι.

Οι ΗΠΑ απειλούν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις εάν η Μόσχα συνεχίσει να στηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Εξίσου διπλωματική ήταν η απάντηση στην ερώτηση για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι νέα, μόλις μερικών ημερών», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συμπλήρωσε: «Αναμένουμε να έχουμε συνομιλίες με μια σειρά από χώρες. Υπήρξαν και στο παρελθόν συζητήσεις σχετικά με το τι είναι ωφέλιμο ή όχι για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδήγησαν στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε σε σημείο για να ανησυχούμε»
 
Την Τρίτη, Ομπάμα και Μέρκελ συμφώνησαν ότι η Ρωσία θα πρέπει να επωμιστεί την ευθύνη για την υλική υποστήριξη που προσφέρει στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.